fbpx
+359 88 897 2666
декупаж

Какво е декупаж и как се прави?

Декупаж произлиза от френската дума découper, което означава „да се изреже“. Декупажът е изкуството да се декорират предмети, с помощта на изрезки от хартия, ефекти от боя, декоративни детайли и слоеве лепило и лак.

Декупажът е широко разпространена техника, датираща от 12-ти век. Китайските селяни използвали декупаж за украса на прозорци, фенери, кутии за подаръци и други предмети. Смята се, че това умение е пренесено от Сибир, където изрезки от филц украсявали гробниците на сибирски номади преди хилядолетия. Декупажът е познат в много страни и култури по света.

Викторианците били обсебени от тази техника и покривали всичко с нея – от карти и книги до сандъци и мебели. Декупажът става още по-популярен, благодарение на празника на влюбените – Свети Валентин. Тогава двойките започват да си разменят картички с любовни послания, декорирани с декупажна техника.

Една от най-известните жени, занимавали се с декупаж в миналото, е Мери Делани. Тя създава много изображения със символи от ботаниката, с помощта на ярко оцветена хартия. Тя наслоявала слоевете хартия, за да създаде удивително точни илюстрации.

декупаж

Декупажът представлява изрязване на картинки или форми от хартия, залепването им върху предмет и след това покриване на предмета със слоеве лак. Причината, поради която декупажът винаги е бил толкова популярен, е фактът, че крайният резултат е толкова впечатляващ, че може да бъде възприеман като професионално занимание. Ако сте решили да се занимавате с декупаж, трябва да знаете, че няма възрастови ограничения или нужда от специфични вече придобити умения. Учите се в движение. Рязане, оформяне, подреждане, лакиране – можете да декупажирате всичко!

Може да вдъхнете нов живот на стари мебели, книги, картини. Може да декорирате с декупаж великденски яйца, дървени предмети, бутилки. Най-важното, от което се нуждаете, е въображение и, разбира се, подходящ лак, за да направите предмета водоустойчив, а резултатът – дълготраен.

Какви материали за декупаж да използвате?

декупаж

Истината е, че можете да използвате почти всичко – красиви документи, които сте събирали, пощенски картички, снимки. Може да използвате всякакви материали, но първо трябва да ги тествате. Най-добре е да използвате специализираните хартии за декупаж – те имат специални устойчиви багрила, разкъсват се и се сгъват красиво и не променят вида си при контакт с лепило и лак.

Изображенията от списания и вестникарска хартия вероятно ще се размият при лепене, така че първо ги тествайте, за да сте сигурни в красивия резултат на вашето произведение. Крепираната хартия също има тенденция към протичане на багрилата, което може да доведе до нежелан ефект.

Декупажно лепило

Най-добре е да използвате специализирано декупажно лепило. Не забравяйте, че е необходим и отделен слой лак за предмети като маси, столове и всичко, което може да се намокри. Допълнителният слой ще служи като уплътнител и ще има водоустойчив ефект.

PVA лепилото е страхотно крафт лепило, което изсъхва без да се разтича (в 90% от случаите) и залепва хартия, картон, плат, дърво и метал. Освен това е продукт, идеален за детски проекти.

Лак

Най-добрият лак, който може да използвате е акрилен полимерен лак, тъй като колкото и слоеве да приложите, той не променя структурата си и не замъглява изображенията под него. Акрилният полимерен лак добавя блясък с висок гланц и предпазва повърхността от задържане на мръсотия.

Ножици

Изрязването е една от най-важните процедури в декупажа, така че е необходима наистина остра и прецизна ножица. За съжаление, малките остри ножици бързо се амортизират и тогава може да използвате малък остър нож за хартия.

Шкурка

Използвайте шкурка за подготовка на всякаква повърхност, която не е хартия или картон. Използвайте много фина шкурка между слоевете лак.

Как се прави декупаж? Ето няколко лесни стъпки:

декупаж

Подгответе повърхността си

Ако вашият артикул е направен от хартия или картон, просто се уверете, че е без прахови частици по него.

Ако вашият предмет е от дърво, метал, стъкло или керамика, лекото шлайфане ще ви помогне да залепите лепилото към него.

Най-важното е да се уверите, че повърхността му е чиста и без прах, тъй като лакът прави всички несъвършенства по-видими.

Изрежете снимки или форми

Изберете вашите снимки или изображения и ги изрежете.

Ако искате фон и използвате специализирана хартия за декупаж, можете просто да разкъсате хартията и ефектът ще бъде страхотен. Лесна техника за първите ви проекти: просто започнете да наслоявате изрязаните форми или изображения.

Ако забележите бял ръб около картината, която сте изрязали, оцветете ръба с пастел/ писалка, който съответства или на картината, или на фона, върху който ще се използва.

Подреждането на снимките е най-забавната част, така че отделете време и се насладете на този процес.

Залепете

Най-добрият съвет е в началото да работите върху малки площи. Ако се опитвате да залепите листи А4, възможно е да се появят мехурчета и гънки. Използвате на по-малки парчета хартия ще позволи по-гладко и прецизно покритие.

Първо, трябва да покриете повърхността с тънък слой лепило, да поставите изображението и след това да покриете горната му част с още един тънък слой лепило.

След това, изгладете всички гънки и избършете излишното лепило с леко влажна гъба или кърпа.

Завършете с лак

Що се отнася до лепилото, повечето хора са твърде нетърпеливи с него. Трябва да се уверите, че е добре изсъхнало, преди да го запечатате с лак. За най-добри резултати, оставете лепилото да изсъхне за една нощ. Ако не го направите, може да се окаже, че повърхността на вашия предмет ще остане с леко лепкав завършек.

В зависимост от това колко плътно покритие търсите, трябва да решите колко слоя лак ще нанесете, с достатъчно време за съхнене между тях. Може да се сложите между 4 и  15 слоя лак – зависи от това колко е дебела хартията за декупаж и колко гладко и трайно покритие искате да постигнете.

За да постигнете фино лакирано покритие, ще трябва леко да шлайфате с шкурка, след поставяне на няколко слоя лак, а после да изтриете целия прах. Може да повтаряте този процес, докато не сте доволни от резултата.

 

Обичаме декупажа, защото е толкова лесно да трансформираш вещите около теб, като им вдъхнеш нов живот с подходящи изображения и щампи.

Да използваш техниката декупаж е творческо занимание, за което се изисква малко сръчност, свободно време и желание за забавление. Споделете ни вашите проекти с декупаж, а ние сме сигурни, че Мери Делани би се гордяла!

 

 

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии: