fbpx
интелигентни уреди за дома

6 технологии за дома, за които трябва да знаете

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Случвало ли ви се е, докато гледате някой филм, да видите някоя невероятна технологична джаджа и да се замислите как изобщо е възможно такова нещо да същестува и да бъде приложено в нашето ежедневие?

Вече технологиите напредват толкова бързо, че можем да управляваме телевизора, осветлението и топлината в дома през телефона си. Това са само част от нещата, които може би в миналото са ни се стрували като нещо невъзможно, а тепърва ще се появяват все повече подобни чудатости, които да ни помагат у дома. Ето и няколко от тях:

1. Автоматизирани роботи

прахосмукачка робот

Вече в доста домове присъстват роботи, които помагат за почистването. Може би сте виждали вече прахосмукачка робот или пък робот, който помага при почистването на прозорците. Все още не съществува робот, който да може да действа напълно самостоятелно, но много скоро се очаква да имаме все повече изкуствен интелект в дома си, който да съдейства за вършене на всевъзможни домакински задължения.

2. Интелигентни уреди

интелигентни уреди за дома

Вече всички притежаваме умни телефони, умни часовници, дори бижута. С времето ще имаме все по-голяма потребност от подобен тип джаджи. Представете си само колко би било хубаво, когато стигнете до кухнята, хладилникът ви да е подготвил чаша вода, която да сте поръчали чрез телефона си.

Вече има уреди, които са снабдени със сензори, както и такива, които имат апликация за телефон, но има още много на къде да се развиват. Ние лично нямаме търпение да видим до къде може да стигне това.

3. Контрол на осветлението

контрол на осветлението в дома

На всички ни се е случвало да си легнем и да не ни се става, за да загазим лампата. Вече, обаче съществува осветление, което можем да контролираме през телефона си или чрез дистанционно. Предвижда се, че с времето във всеки дом осветлението ще се контролира по този начин.

4. Енергийно-ефективни технологии

екологични технологии

Колите ни показват, когато маслото в колата свършва, защо да не се възползваме от подобни напомняния и в дома си? Представете си такъв контрол на енергията в дома ви, че да имате напомняне, когато надвишавате бюджета за месеца си.

Компания от Мейн, Powerhouse Dynamics, представи своята програма, която прави точно това. Тя проследява потреблението на енергия в дома, свързаните с него разходи и въглеродния отпечатък с всяка минута, за да позволи на собствениците на жилища да управляват по-добре използването ѝ. Изключително полезно, нали?

5. Умни тоалетни

умна тоалетна

Сигурно това ви се струва малко странно, но в Япония вече съществуват тоалетни, които могат да измерят нивата на различни вещества в урината ви и да проследят здравословното ви състояние. Това може да бъде изключително полезно и да показва на жените, когато са бременни или да помага за откриването на заболявания още в зародиша им.

Другите функционалности включват автоматично пускане на водата, ароматизиране, както и затопляне на мястото за сядане. Последното е особено полезно, защото никой не иска да сяда на ледено студена тоалетна чиния.

6. Устройства за забавления и стрийминг

стрийминг услуги

Кабелната телевизия е надценена, остаряла и доста неудобна в наши дни. Не е изненада, че в момента се случва стрийминг революция. Бъдещето на развлеченията се крие в централизирана стрийминг система, която предоставя на собствениците на жилища, както и на гостите им, незабавен достъп до цифрово развлечение. Благодарение на абонаментни услуги като Netflix, Hulu и дори YouTube, всеки може да предава съдържание на живо към своя телевизор относително евтино.

Ние с нетърпение очакваме да видим какво ново ще ни поднесе бъдещето и до къде може да стигне развитието на изкуствения интелект в технологиите за дома. Колко по-удобно и лесно ще ни бъде да изпълняваме ежедневните си дейности? Предстои да разберем.

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.