fbpx
сукуленти

Сукуленти 101 – Всичко за сукулентите

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Всичко, което трябва да знаете за сукулентите е тук! Как се отглеждат, видове, какво е общото между сукуленти и кактуси и още.

сукуленти

Какво е сукулент

Сукулентите са растения, които се характеризират с по-месести и удебелени листа. Там те задържат вода и хранителни вещества и това им позволява да оцеляват при сухи климатични или почвени условия. Сукулентите са ксерофити, което означава, че виреят при неблагоприятни и сухи условия. Думата „сукулент“ произлиза от латинското „sucus” – „сок“.

сукуленти

Видове сукуленти

Приблизително 60 семейства растения имат в състава си сукуленти, като например семейство Кактусови и алоето.

Някои видове сукуленти са: Eonium, Graptopetalum, Pachyphytum, Аихризон или Дървото на любовта, Monantes, Brigamy или Хавайска палма, Argyroderma в превод „сребърна кожа“ и още и още.

еониум

Сукулентът кактус ли е?

Често сукулентите са бъркани с кактусите. Кактусите са сукуленти, но не всички сукуленти са кактуси. Сукулентите са всеобщата категория; кактусите са подгрупа от тази категория. При кактуса отличителни са бодлите, представляващи еволюирали листа. Но не всички кактуси имат бодли. Някой са покрити с бял мъх, който наподобява брада, и затова се наричат още Old man (стар човек).

old man cactus

Много от видовете кактуси и сукуленти цъфтят. Цъфтежът за кактуса е етап на размножаване на растението, следователно всички кактуси могат да цъфтят, но условията на цъфтеж на някои сукуленти са или трудно постижими, или изобщо недостижими у дома.

цъфтящ кактус

Отглеждане на сукуленти

Много хора предпочитат сукуленти и кактуси за отглеждане в домашни условия, защото вярват, че са непретенциозни растения, които не изискват много грижи. Но все пак си има тънкост. Повечето родители на сукуленти ги поливат или много рядко, или много често. Има една златна среда!

Тиландсия или Въздушно растение, е растение което на пръв поглед няма корени, но в природата, то използва кореновата си система за да се прикрепя за скали и дървета и да черпи влага и хранителни вещества от тях. У дома, обикновено въздушното растение се поставя в терариум и може да се окачи на високо. По принцип е най-добре този вид да се потапя във вода за около 20 мин. през 7 дни.

въздушно растение

Най-добрия знак, че трябва да полеете вашия сукулент е когато месестите листа започват да се съсухрят и придобиват вид на стафида. Тогава трябва да полеете обилно растението и да го оставите да поеме необходимите за оцеляването му вещества.

Сукулентите обичат топлината и слънцето. Ако сте поставили растението в тъмен ъгъл, то ще ви даде знак, че мястото не е подходящо за него, като се „протегне“ към близък източник на светлина. Най-добре е съдът със сукулента да бъде близо до прозорец или директно срещу такъв. Ще забележите положителна промяна веднага след като подобрите условията му на живот.

И понеже сме свикнали да поливаме растенията вкъщи често (поне веднъж в седмицата), по навик капваме малко вода и на своите сукуленти и кактуси. Това обаче е голяма грешка. Ако поливате растенията във вашия дом един път седмично, то сукулентите се поливат на две, дори три седмици. Ако имате съмнения може да проверите почвата – ако е все още влажна няколко сантиметра под повърхността, значи може да изчакате с поливането.

сукуленти

Колко бюджетни са сукулентите

Повечето видове сукуленти могат да се намерят на достъпни цени, но има значение от размера и разновидностите.

По-малките сукуленти могат да варират между 3-5 лв. Като няколко малки сукулента, може да засадите и аранжирате в по-голяма саксия и да си създадете своя мини градина от сукуленти.

Други видове като Еуфорбия и Алое, които са с по-големи размери, на пазара могат да се намерят за около 10 лв.

Има видове кактуси, които са с височина от няколко метра и тяхната цена може да достигне 100 лв.

алое вера

 

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.