fbpx
хидрозиолация

Хидроизолация – вашият съюзник в борбата с влагата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Покриви, басейни и тераси – изберете най-добрата защита

хидрозиолация

Изпадали ли сте в ситуация на безпомощност, защото влагата в дома ви не изчезва? Всеки предлага различни препарати и гарантира за тях, но ефектът е малък или въобще няма такъв. Добрата новина е, че пазарът все пак предлага истинско решение – хидроизолация.

Какво е хидроизолация и какви са видовете?

По същество хидроизолацията представлява цимент, мрежа, маншет, лента и ъгли. Има различни видове – за външна и вътрешна употреба. Тя предпазва повърхностите от вода и влага, като запушва пукнатини и процепи и не позволява на водата да премине през тях. Свойствата и веществата в нея кристализират водата и по този начин се получава самата защита. Що се отнася до тази за вътрешна употреба, тя включва изолация на вашата баня, а другата е за тераси, открити помещения (подовата им настилка), както и за покриви, така че да си гарантирате предпазване от протичане, влага и мухъл. 

хидрозиолация

Добре е да уточним, че мрежата, лентите, ъглите и прочие са по-скоро „аксесоари“ към самата изолация. Формата, в която може да срещнете това чудесно помощно средство, варира не само като вид, но и като количество. Хидроциментът например се среща в опаковки от 10, 20 или 25 кг, като може да се намери в хартиени торби или кофи. Цената също е разнообразна, но най-често е между 50 и 150 лв, без това да включва труда на майсторите. Сумата зависи от вида хидроизолация, както и от нейния клас.

Основни категории

Освен хидроцимента, както вече споменахме, има и други части, които допълват процеса по изолиране и допринасят той да бъде завършен. Сухата форма не е единственият вариант, предлага се и течен, еластичен вид цимент, полиоретанова и битумна хидроизолация, като тези основни категории включват към себе си подвидове.

хидроизолация

Хидроцимент 

Този така важен компонент е широко разпространен. Обикновено се ползва за защита на подови настилки на тераси, основи на басейн, бани и други бетонови настилки. Той може да бъде сух, течен, еластичен, бързосъхнещ, еднокомпонентен или да се състои от две части. Каква точно е разликата между всички изброени? Да започнем от компонентността. Тук при еднокомпонентния имаме само циментовата замаска, която предоставя защита от водопроникване, но се препоръчва при по-малко налягане и количество вода. Освен това е подходяща за бетонови и циментови основи, гладки зидарии от тухли, газобетон, циментови блокчета, други недеформируеми минерални основи.

хидроизолация

Двукомпонентната хидроизолация издържа при по-голям „натиск“ от вода и може да се използва върху бетон, цимент, керамика, акрил, дърво, ОСБ плоскости, шперплат, гипсокартон и др.  Тази основна разлика не е единствената. Другата съществена е, че двукомпонентата издържа на по-голям натиск, съответно е подходяща за настилки, които ще бъдат по-използвани. Изключително издръжлива е на метеорологични условия, УВ лъчи и др. Когато става дума до това дали е бързосъхнещ, течен или еластичен цимент, зависи изцяло каква точно е вашата нужда и какво предпочитате. Като при тях разликите са основно във веществата, които съдържат. Важно е да кажем, че този вариант на хидроизолация, без значение от разновидността му, може да се използва върху хоризонтални и вертикални повърхности, както и върху не съвсем равни.

Полиуретанова хидроизолация 

При полиуретановата хидроизолация имаме УВ устойчивост, както и устойчивост при застояване на вода. Другото предимство на този тип е липсата на фуги, пропускливата повърхност, както и химична издръжливост на ниски и високи температури от голям диапазон – от минус тридесет до плюс осемдесет градуса по целзий. Лесното приложение и устойчивостта на почистващи препарати и химикали също я правят атрактивен избор. Някои  от нейните подвидове отразяват слънчева светлина и така изпълняват функцията на топлоизолация. също така те са лесни за почистване. Ако пък сте собственик на стадион, голям подземен паркинг и прочие, то полиуретановата хидроизолация е перфектният избор за вас, благодарение на това, че позволява ежедневен пешеходен и/или автомобилен трафик.

хидрозиолация

Битумна хидроизолация

За битумната е важно да отбележим, че повърхността върху, която ще се постави, трябва да бъде равна, добре почистена и от малките прашинки, за да бъде качествена нейната защита. Тук влиза и доброто уплътняване на местата, на които има извивки и неравности, или пък при комините, когато става дума за покриви. Времето, което  е най-подходящо за поставянето на подобен тип хидроизолация, са топлите и сухи месеци, тоест лятото. Битумната изолация може да се полага и със студено прилепване към повърхността. Обикновено се ползва при изолирането на покриви на жилищни или обществени сгради.

хидрозиолация

Ако все още не сте се спрели на конкретен тип хидроизолация, помислете добре коя от предложените опции е най-подходяща за вас. Проучете възможностите и се консултирайте със специалист, за да сте сигурни, че ще получите най-добрата защита за вашата повърхност. Не забравяйте и допълнителните „аксесоари“ към изолацията, които са от значение за максималния ефект, който желаете.

Симона Георгиева

Симона Георгиева

Бакалавър по журналистика към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, София. Практикувам професията от 2017. От 2017 до 2019 година бях репортер, водещ и редактор в Дарик радио. Освен това през 2019 година бях част от екипа на спортния сайт dsport.bg. Журналистиката бе моята детска мечта и успях да я постигна. Сега продължавам да се занимавам с нея, но в друга тематична сфера. От скоро съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии: