fbpx
идеи за малка баня

20 практични идеи за малка баня

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

На пръв поглед малкото пространство в банята винаги създава у нас страх. Въпреки, че си казваме, че ще е практична, се притесняваме дали ще има място, дали ще е удобна за използване и т.н. Но с правилните трикове може да направите баня от 2 кв. м. да изглежда и да се усеща по-просторно, а вие да изпитате луксозно усещане, каквото винаги сте искали. Просто трябва стратегически да стилизирате мястото така, че да се възползвате от него максимално. Ще ви представим 20 лесни решения за стилизиране, съхранение и обзавеждане на малка баня, които ще ви накарат да забравите колко малка всъщност е тя!

1. Заменете обикновената врата

идеи за малка баня 1

В апартаменти и всякакви жилища, вратите, които се използват са стандартни и скучни. Отварят се навън или навътре, може да са от различно дърво и в различен цвят, но винаги са с един и същ механизъм. За да оптимизирате малкото пространство в банята ви предлагаме да замените обикновената врата, която се отваря навътре/навън с плъзгаща такава. Така ще може да стилизирате пространството, без да съобразявате място за отваряне на вратата навътре, например.

2. Душ с вградена пейка

идеи за малка баня 2

Дори и банята да има само малко пространство за душ, заложете на такъв с място за сядане. Така цялата баня ще изглежда много по-луксозна, особено ако заложите на контрастни цветове като бебешко сини плочки и черен метал по душ кабината. Плаващата пейка добавя както формална, така и функционална стойност.

3. На лов за спестяване на пространство

идеи за малка баня 3

Всичко в банята трябва да има цел, макар и на пръв поглед да изглежда чисто декоративно. Вземете например закачалката за кърпи и хавлии. Изберете такава с няколко въртящи се зъба за допълнителни кърпи за ръце. Така спестявате място, но цялостния вид на банята изглежда модерен и не прекалено претрупан.

4. Използвайте уникални материали в монохромен цвят

идеи за малка баня 4

Заложете на мивка от камък, като добавите от същия и по стената пред нея. Комбинирайте със сребристи смесители за мивка, както и кръгло огледало. Сивият цвят придава елегантност на мястото, а камъкът е естествен материал, които успокоява окото в комбинация с монохромните цветове.

5. Голямо огледало

идеи за малка баня

Огледалото от стена до стена е гарантиран начин да придадете просторност на банята. В комбинация с цветен тапет в пастелната гама мястото ще изглежда свежо и светло, дори и да не достига естествена светлина от прозорец.

6. Инсталирайте добро осветление

идеи за малка баня 6

Голямата висяща лампа от тавана добавя достатъчно контраст, но също така залива стаята със светлина, което е от съществено значение за банята (не забравяйте и допълнителни светлини до мивката и огледалните зони).

7. Закачете завесите стратегически

идеи за малка баня

Опитайте завеса, която прилича повече на завеса, отколкото на стандартната ви пластмасова завеса за душ, и закачете две от двете страни, за да можете да ги приберете, когато искате. Изберете завеса от лен в пастелен цвят за да „затоплите“ повече мястото.

8. Скрийте от поглед

идеи за малка баня

В малката баня понякога е добре когато не всичко е на показ. Използвайте шкаф с огледало над мивката. Така може да приберете всички малки тоалетни принадлежности настрана. По този начин пространството ще изглежда по-изчистено и подредено.

9. Плочките са вашето предимство

идеи за малка баня

Използвайте плочки от горе до долу в много малка баня. Заложете на светли плочки по стените и тъмни по пода. Така пространството ще изглежда и ще се усеща издължено. Също така дори и да намокрите всичко при взимане на душ, ще можете с лекота да подсушите и да приведете отново в добър вид.

10. Картините са задължителни

идеи за малка баня

Малката стая е идеална за галерия. Използвайки празното пространство по дължината на стените, за да може погледът да се плъзга нагоре и така усещането за теснота отсъства. Заложете на цветни стени и контрастни картини за най-добри резултати.

11. Използвайте первази

идеи за малка баня

Не претрупвайте пространството с рафтове. Добавете закачалки и декорирайте само прозореца с картина и ваза. Така ще получите изчистен и подреден вид. Не винаги пространството, с което разполагаме трябва да се използва на 100%. Оставяйки място по стените позволява на стаята да диша.

12. Заоблени ръбове

идеи за малка баня

Когато ръба на тоалетката ви е мек и заоблен, ще спечелите място и е по-малко вероятно да се ударите в ръба, когато бързате – това си е чиста победа! Смелите цветове и принтове ще накарат пространството ви да изпъкне.

13. Място за съхранение

идеи за малка баня

Компенсирайте несъществуващия шкаф за спално бельо със стратегическа конфигурация. Независимо дали става въпрос за огледален шкаф за лекарства или тоалетка с достатъчно дълбоки рафтове, за да се поберат кърпи, например.

14. Заложете на плаващ рафт

идеи за малка баня

В малка баня, плаващият рафт ще бъде спасител за всичко необходимо като кърпи за миене, сапун за ръце, свещи и салфетки. И ако няма много място за забавен декор, изберете богат на текстура тапет.

15. Създайте outside-the-box пространства

идеи за малка баня

Ако мивката ви се намира до ъгъл, в който няма много варианти за поставяне на каквото и да е, заложете на малък рафт за декорация. От другата страна на мивката сложете закачалка с обемна кърпа или хавлия за да компенсирате малкото пространство на отсрещната страна.

16. Изберете тъмни цветове

идеи за малка баня

Прегърни малкия размер и липсата на светлина в твоята баня, като я накараш да се чувства плътна и интимна с черни плочки, осветление за настроение и тъмни шкафове под опушената мивка от естествен камък. И докато огледалото може да е тънко, височината му привлича погледа нагоре и подчертава високите тавани.

17. Удължете повърхностите на мивката

идеи за малка баня

Вместо двойна мивка, дългият дизайн може да ви спести сериозно пространство. Мивката и плотът са едно цяло и е достатъчно дълго, за да могат двама души да се подготвят едновременно. Освен това има достатъчно място за окачване на кърпи.

18. Заложете на стъклени врати за душ пространството

идеи за малка баня

Стъклените врати за душ са идеално решение за ограничено пространство в банята. И не замъглени или цветни, а напълно прозрачни такива. Така стаята ще изглежда едно цяло и погледът няма да се спира на няколко отделни части, което не се приема като едно, а като няколко малки помещения и това няма да е приятно, ако имате вече прекалено малка баня.

19. Не бягайте от белия цвят

идеи за малка баня

Някои може да кажат, че е скучно, но изцяло бялата баня прави всяко прибрано пространство да се усеща по-голямо и по-светло. С интересни материали – като плот от естествен камък и съответната облицовка, шкафове от светло дърво и графични подови плочки – осигуряват много стил. И ако можете, работете с вашия дизайнер и изпълнител, за да измислите стратегическо оформление, което да приляга на странната форма на вашето пространство.

20. Вградете ниша при ваната

идеи за малка баня

Ако имате нужда от голяма вана или вашата просто случайно заема цялото пространство между двете стени, уверете се, че спестявате място другаде. Включете вградени рафтове и ниши в стената зад ваната, за кърпи и продукти.

 

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии: