fbpx
организация на дома

Как да поддържаме дома си чист и подреден

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

В забързаното си ежедневие понякога е трудно да намерите време за почистване и подреждане на дома, и в това няма нищо срамно. Ако работите допълнителни часове или просто нямате енергия след дългия работен ден е трудно да се заемете с домакинските задължения.

В тази статия ще разгледаме метода на Мари Кондо, която ни учи, че ако всяка вещ в дома ни си има собствено място, то тогава е много лесно да го поддържаме чист и подреден. Но за тази цял трябва да си изградим система.

Продължете да четете и ще откриете идеи и трикове за това как да организирате дома си, за да го поддържате подреден през цялото време. Не е трудно, стига да си изградите правилна система. Когато всяко нещо си има място, няма как домът ви да е разхвърлян.

Съхранявайте подправки и храна в буркани и кутии

организация на кухня

Ако имате сухи подправки и съставки, разхвърляни в пликчета и забутани в някой шкаф, значи е време да промените това!

Организирайте подправките в малки бурканчета с етикети. Така ще знаете точно с какво разполагате, всичко ще изглежда много по-прибрано и същевременно ще ви е изключително удобно, когато приготвяте семейната вечеря!

организация на кухня

Същото се отнася и за съставки като брашно, захар, бобови и зърнени. В буркан или кутия можете дори да съхранявате паста. Изберете еднакъв стил съдове в различни размери. Така ще имате повече избор и ще може да организирате по-добре. Отново поставете етикети и никога вече няма да бъркате брашното и пудрата захар.

Ако често похапвате плодове и те са неизменна част от вашето пазаруване, най-лесно е да ги съхранявате в купи за целта. Освен на плота, може да закачите и висяща купа с няколко отделения за различните плодове и цитруси.

Място за продукти извън хладилника

зеленчуци

Най-досадно е когато напазаруваме различни продукти като картофи, лук, чесън и други и ги захвърлим върху хладилника или ги забутаме в някои шкаф. След време забравяме за тях, те гният и вмирисват кухнята неприятно.

Затова е добре да създадете кът за тези продукти на сравнително видно място, за да не забравяте за тях и да ги използвате докато са годни. От една страна така пространството ще изглежда много по-организирано, от друга винаги ще знаете с какво разполагате за бърз обяд или вечеря.

Място за детски играчки, достъпно за най-малките в семейството

организация на детски играчки

Много често в края на деня, след като най-малките са по леглата, родителите събират всички играчки и ги прибират по местата им, за да не се препъват в тях. И в това няма нищо лошо, щом има отредено такова място. Но няма ли да е много по-добре, ако всяко дете след приключване на игра само прибере разхвърляните играчки по местата им. Така то се учи на дисциплина и да е отговорно за вещите си. Друг плюс е, че ако детето си има собствено пространство, това ще му помогне да се изявява като самостоятелна личност.

Има страхотни идеи за конзолни маси или шкафове, които могат да се преобразят в пространство за съхранение.

Организирайте почистващите продукти на едно място

организация на почистващи продукти

Ако имате кофичка с всички необходими почистващи препарати, ще улесните живота си завинаги. Особено полезно е, ако живеете в по-голямо жилище и често ви се налага да пренасяте препаратите от една стая в друга. Така, когато сте в настроение за чистене, само грабвате кофичката и в нея ще намерите всичко необходимо за почистването на банята, антрето или дневната. В нея може да поставите мултифункционален препарат, кърпа за прах, гъбичка за почистване, ръкавици и каквото още ви е необходимо!

Използвайте кутии за да организирате вещите си

организиране в кутии

Организацията по кутии е може би любимото ми нещо! Коледната украса е прибрана в кутия, великденската украса е прибрана в кутия, декорацията за хелоуин също.

Освен, че може да съхранявате декорация за различните събития през годината в кутии, може да направите същото и с дрехите си или други вещи.

Аз използвам този метод за да съхранявам и организирам вещи като шапки, чанти, колани, шалове и други по-дребни аксесоари. Също така, ако имате различни зарядни, кабели за фотоапарати, за компютри – тях също може да приберете в кутия. Така винаги ще знаете къде да търсите и пространството ви няма да е затрупано с вещи на видно място.

Освен кутии, за дрехите си може да използвате вакуумиращи пликове. Когато сменяте гардероба си от един сезон в друг, те са много удобни, защото побират изключително много и същевременно пестят място. Може удобно да ги приберете под леглото и да забравите за тях чак до следваща година, когато им дойде редът за носене.

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии: