fbpx

Обичам реставрираните мебели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Стари мебели или old furniture

Ако в Google напишем “стари мебели” основно излизат фирми, които чистят, извозват и изхвърлят ненужните мебели на сметището. И други сайтове, които продават на безценица или подаряват старите мебели от апартаментите на мама, баба или новозакупения апартамент, който ще превърнем в мечтания дом. Ако обаче напишем “old furniture”, попадаме в свят на безкрайни идеи за реставриране на старите, овехтели мебели, за да им вдъхнем нов живот, за да съхраним семейната история, за да направим дома си различен, характерен и наш и, според мен, не на последно място по важност да съхраним природата.

Практиките на производителите на мебели

Термини като “екосъобразни мебели”, “кръгова икономика”, “рециклирано производство”, все повече стават част от живота ни и демонстрират мисъл , отношение и отговорност от страна на производителите да внедрят иновативни системи и да организират производствената дейност по начин, който да не нанася трайни увреждания на околната среда.

Например, във Франция е създадена организацията Eco-mobilier, която е оторизирана от министерството на екологията да планира услугите, свързани със събиране и рециклиране на използвани мебели. Тя е създадена от производители и доставчици на мебели и допринася за успешния преход на индустрията към по-екологично съобразени практики в съответствие с критериите за вторична преработка. Годишно преработват по 300 000 тона мебели от обществени сгради в цяла Франция.

“Нов живот на старите мебели”

В България, мебелните магазини IKEA, чрез платформата reUse, организират инициативата “Нов живот на старите мебели“. Събират стари мебели, реновират ги с екипа на платформата и артисти-реноватори и ги предоставят за закупуване на всички, които са съпричастни с идеята.

Кръговата икономика удължава жизнения цикъл на продуктите и намалява количеството изхвърлени отпадъци. Така е възможно най-дълго повторно използване, поправка и рециклиране. Така животът ни става по-добър в рамките на ограничените ресурси на планетата ни. Хубавото е, че зад всички тези термини и статистики трудът, който трябва, за да се рециклират мебелите е малък, материалите са достъпни и финансово не натоварват бюджета.

Моят опит в рециклирането на мебели

Ще споделя моя опит в рециклиранато. Ето, един много стар шкаф, почти на 60 години, който беше грохнал, овехтял, отживял времето си и пътуваше към сметището. Но за нас той имаше сантиментална стойност, защото дълги години е част от семейството и вътре са събрани много аромати, спомени и емоции. Този резултат постигнахме с много търпение и с помощта на бяла и синя акрилна боя, восък, шкурка, шаблон и стара дантела. Цветът е необичаен, но въздействащ. Обковът е оригиналният, даже и ключетата са тук. Сега е заел заслуженото си място и съхранен за следващите поколения.

В други статии ще ви споделя как с моята приятелка Юлия, на която гостувах във Финландия, от старите дъски на верандата направихме идейна еко и функционална табла на новата им спалня. Как от Америка си донесох прекрасен обков от шкафче, оставено за боклука пред една къща в Хюстън. 

Разгледайте какви забравени съкровища има в мазето и на тавана, попитайте майка си и бабите си за стара стенна закачалка, дървена кокетна аптечка, негоден военен сандък, масичка с тънки елегантни крачета от 60-те години и още безкрайни изоставени възможности.

Рециклирането на мебели може да е хоби, в което има творчество и себеизява, може да е активна гражданска позиция относно опазването на околната среда, може да е желание за автентична и неповторима обстановка в дома или средство за намаляване на разходите в семейния бюджет. Заради всяка една от тези причини си струва да пробвате. Аз мога, значи можете и вие.

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.