fbpx

Създаване на домашен оазис на терасата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Може би и Вие, както близо 50% от българите, живеете в апартамент, но всички ние имаме нужда от кратко бягство и уединение в красиво декориран озеленен оазис. Къде и как да го направим? На нашия малък балкон, разбира се!

Идва пролетта и сега е най-подходящото време да направим необходимата подготовка. 

Какво е важно?

За предпочитане е да обзаведем и озеленим тераса, която е ситуирана във вътрешен двор или от по-тихата страна на жилището. Така ще се насладим на тишината и уединението. Друго важно нещо е изложението. Ако имате възможност, добре е да изберете източна или северна тераса, които ще Ви осигурят достатъчно светлина и прохлада през горещите летни дни. На северна или източна тераса цветята се развиват бързо и лесно, без да се нуждаят от много поливане и овлажняване на листата. 

Ето няколко идеи.

Бохо стил тераса

Обичате плажния и бохемски стил със скандинавски елементи и харесвате детайлите, изработени от юта и вписани в бохо стила? Цветовата палитра тук е в топлите, земни, спокойни класически цветове. Добре е да съчетаете до 3 основни цвята и да добавите други само в дребните детайли. Лично аз предпочитам да играя с по-малко цветове и повече детайли. Вмъкнете кожа, ратан и необработено дърво, мидени черупки, сухи водорасли, стъкленица с пясък и чаена свещ. 

Представете си красив хамак, покрит с естествена кожа, който ви полюшва и се наслаждавате на релакса с чаша вино в ръка. Бохо стилът предоставя безкрайни възможности за красив оазис на терасата.

Градски шик

Изчистен стил, който се характеризира с малко на брой, но едри елементи в декорацията. Бяло и черно, бяло и сиво, гранит и черно, кафяво и бежово са подходящите цветове, които да използвате. Бял сет за отмора, няколко удобни възглавници с десен на геометрични фигури, различни текстури, два стъклени свещника на земята в ъгъла и обемно декоративно цвете – това е напълно достатъчно, но винаги може да се забавлявате, добавяйки нещо, което харесвате. 

Работното място на терасата

Темата е много актуална във времето, в което много от нас остават да работят вкъщи, заради мерките с пандемията. Но тъй като работният ден е дълъг, може да сменяме бюрото с масичка, приспособена за работа през деня, а вечер за отмора на по питие.

Дървен плот по продължението на парапета е лесно, икономично и функционално. 

Ако сте творчески натури, пробвайте сами да си го изработите. Малка саксийка с цветя, чаша кафе, купичка с бисквити и готово.

Градина в саксия

Цветята, поставени в саксии на земята, са обемни и заемат голяма част от квадратурата на вече малката тераса. Затова трябва да използваме алтернативни възможности, като например дървена скара на някоя от стените. На нея можем да закрепим сандъчета, разположени симетрично и да засадим различни растения. Друг вариант са висящите от тавана саксии, които се закрепят с куки. 

Няма нищо по-хубаво от това да използваме пресни билки в ястията, които готвим. В част от сандъчетата може да насадим босилек, розмарин, мента или мини зеленчуци.

Цветята, подходящи за нашия оазис на терасата, са палми, сукуленти, фикус, мушкато, сакъзчета, копривка, петуния и други. Очаквайте статия за цветята, които можем да отглеждаме на терасата.

Малкото е красиво

Харесвам минимализма в дизайна и обзавеждането. Понякога само нахвърлени възглавници и светещи лампички са достатъчни да се насладим на пространството. Сгънат бар, падащ от стената, може да се използва като място за приготвяне на храна или място, на което да се насладим на коктейлите с приятели. Въпреки че този проект отнема малко повече време за планиране, той ще стане център, който ще ви събира дълги години.

Идеи за осветление за нашия оазис на терасата

Опциите са осветяване на откритото пространство са безкрайни. 

  • Феерични леки светлини около парапета на терасата, които са като продължение на нощното небе, обсипано със звезди. 
  • Много горящи свещи на различни места и свещници допринасят за романтична атмосфера и предразполагат към отмора. Ако сте природозащитник и искате да намалите отпечатъка си на въглеродни емисии, може да използвате водоустойчиви слънчеви светлини.
  • Класическият жълт блясък е хубав, но, ако искате добавите настроение към обстановката, помислете за сменящи цвета си светлини. 
  • Кръглите хартиени фенери създават лятна атмосфера на балкона. Само се представете седнали с любима книга или на приятен разговор с близки хора.
  • Повече празнична атмосфера в нашия оазис на балкона можем да постигнем със светлинните завеси, които се предлагат в топло бяло, синьо и дневна светлина. 
  • Обичам да рециклирам стари вещи и да ги използвам в декорацията, затова идеята със старата метална лейка ми се стори подходящ елемент за оформянето на крайния резултат.
  • Сещате ли се за онези празни буркани в мазето, които обикновено не знаем какво да правим? Увийте ги с дантела или лико. Напълнете ги с пясък или мидички. Боядисайте ги в различни цветове. Използвайте ги за свещник или ваза за прясно откъснатите цветя.

Голям или малък, нашият балкон може да се превърне в оазис – в онова място, на което се уединяваме, където можем да почетем, да изпием чаша вино и да се позабавляваме с приятели. Трябват ни малко време, малко средства и много желание. 

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.