fbpx
+359 88 897 2666
Пламена Иванова

Пламена от Димитровград и нейната страст към коктейлите в домашни условия

След тежък работен ден голяма част от нас прибягват към алкохолна напитка за отпускане на сетивата и релакс. В моите домашни условия опциите се изчерпват с вино, бира, ракия или уиски. Но не такъв е случаят за Пламена Иванова, родена и израснала в гр. Димитровград, която от години е очарована от модерното изкуство, наречено миксология. Както за мен, така предполагам и за вас, това беше непознат термин. Миксологията, според Пламена, е умението да изобретяваш, подготвяш и сервираш миксирани напитки или по-популярно като „коктейли“. Беше ни интересно и се допитахме до нея, за да ни разкаже повече за това начинание, доставящо удоволствие на сетивата.

С какво се занимаваш?

Завърших „Психология“ в Софийски университет, а от 3 години се занимавам с подбор на персонал в IT сектора или „рекрутмънт“. От скоро работя за немска компания, разработчик на софтуер, с близо 3000 служители.

Как го наричаш – „правене на коктейли“ или „миксология“?

А вие какво предпочитате – „гледане на звезди“ или „астрология“?

Какво те запали по миксологията?

Един от прекрасните подаръци на моя приятел беше първият ми сет за коктейли. Още вечерта, в която ми го подари, смесих съмнителен коктейл с бренди, ябълков сок и лед – беше ужасна комбинация. С времето се сдобих с много видове ликьори и друг тип алкохол и започнах да експериментирам с класически и по-екстравагантни рецепти. Постепенно установих, че съвсем малка разлика в избора на съставките, броя или количеството им може да превърне един „буламач“ в коктейл на световно ниво. Тогава разбрах, че това начинание ме привлича и искам да науча възможно най-много за начина, по който различните комбинации влияят на вкусовите ни рецептори.

Пламена Иванова

Какво ти носи „миксологията“? Как се вписва в начина ти на живот?

Асоциацията, която направих по-рано с астрологията, не е случайна. Разнообразието от съставки и потенциални комбинации е безкрайно, какъвто е и космосът. Точно затова миксологията задоволява любопитството ми, постоянно разкривайки пред мен нови възможности за съвършени съчетания. Някои играят компютърни игри, други редят пъзели или четат фантастика. Аз се забавлявам и разпускам, правейки коктейли.

Кой е любимият ти коктейл?

Преди любимият ми коктейл беше Кайпириня, който се прави от кашаса, което аз описвам като „бразилската ракия“, лайм и захарен сироп. Откакто се сдобих с много качествена текила и си направих Маргарита, този класически коктейл от текила, лайм, сироп от агаве и Трипъл сек се превърна във фаворит за мен. За разлика от Кайпириня, който е едновременно много сладък и много кисел, Маргаритата е балансирана и ми харесва във всичките си разновидности – с плодове, с халапеньо и други.

Ти по колко коктейла си пийваш?

Когато съм сама, не мога да изпия повече от два. Все пак, измиването на необходимите съдове и почистването след практикуване на миксология не са лесна задача. Когато имам гости, успявам да се поупражнявам, защото всеки опитва по нещо. Едно от предимствата да миксираш коктейли е, че гостите винаги остават много доволни.

В момента участваш в конкурс за бармани-любители, организиран от Кока-Кола. Как и до кога можем да те подкрепим?

Да, участвам с видео, в което правя коктейл Джентълмен Сауър. Много се постарах за него и ще се радвам да получа подкрепата на читателите. Остава много малко до края на срока за гласуване в конкурса. На 13-ти октомври в 23:59 ч. затварят възможността за гласуване. Може да ме подкрепите като кликнете тук и се впишете с две имена и имейл адрес. Надявам се видеото да ви хареса и ви благодаря предварително за подкрепата!

конкурс кока кола

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии: