fbpx
+359 88 897 2666
настилка 2

Винилова настилка

Picture of Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Разберете какво прави винила толкова жизнеспособна опция за подови настилки – както и недостатъците на този популярен продукт – за да решите дали да го инсталирате или да го премахнете от дома си.

Винилът е най-популярната форма на устойчива подова настилка (категория, която включва също линолеум и корк), защото е с ниска поддръжка, водоустойчив, рентабилен и дълготраен. Той също така има перфектния баланс на твърдост и „даване“, което означава, че пружинира малко, когато ходите по него за удобно усещане под краката. И благодарение на последните технологични постижения, днешният винил се предлага в широка гама от висококачествени, красиви покрития.

Но виниловите подови настилки имат своите недостатъци. Така че, независимо дали обмисляте да инсталирате винил или се чудите какво е необходимо, за да премахнете съществуващ винилов под, прочетете нататък. Изложихме ключови плюсове и минуси на винилови подови настилки – от инсталиране и премахване – за да можете да вземете правилното решение за вашия дом.

Предимство на виниловата настилка: Виниловите подове са относително лесни за инсталиране

настилка 3

Развитието в индустрията за винилови подови настилки направи продукта по-удобен за „Направи си сам“. Докато някога винилът се предлагаше само в големи, тромави листове, днешните плочки и дъски са много по-лесни за поставяне без рязане или пробиване. Повечето луксозни марки сега предлагат “самозалепващ” винил – просто отстранете подложката и натиснете на място върху правилно подготвен под.

Ето обща идея как да инсталирате подови настилки от винилови дъски:

 • Изравнете и изгладете подложката (слоя, към който ще прилепне винилът).
 • Ако трябва да отрежете дъски, за да паснат на вашето пространство, направете това с нож.
 • Отстранете подложката и започнете да полагате дъските, като осигурите стегнат шев между дъските за най-добри резултати.
 • Използвайте ръчен валяк, за да укрепите лепилната връзка, след като всяка дъска е положена.

Недостатък на виниловата настилка: Виниловите подове могат да бъдат трудни за премахване

След като лепилната подложка на винила се втвърди към подовите дъски, лепилото е трудно да се отстрани. За щастие премахването на винилови подове не изисква професионални инструменти или техники.

 • Освободете стаята от мебелите и премахнете первазите.
 • Нарежете винил на 30-сантиметрови ленти, като използвате нож. Издърпайте ръчно подовата настилка лента по лента.
 • Ако подовата настилка се съпротивлява, използвайте инструмент за скрепер или чук и длето, за да отрежете втвърденото лепило.
 • За да премахнете цялото останало лепило от подовите дъски, смесете разтвор от една супена лъжица течен сапун в три литра вода и нанесете върху лепилото. Оставете го да престои 30 минути, за да омекне, след което го махнете със скрепер. Съвет: Нанесете директна топлина от сешоар върху упорити петна, достатъчно дълго, за да омекне.
 • Изчистете всички остатъци.

Предимство: Виниловите подове са достъпни

При между 3 лв и 8 лв на квадратен метър, включително монтаж, луксозните винилови подове са изгодна сделка в сравнение с дървените подове, които могат да струват около 17 лв на квадратен метър, и мокетите от 5 лв до 10 лв на квадратен метър. Спестяванията продължават, когато вземете предвид, че винилът е по-евтин за почистване и поддръжка от другите видове подови настилки. Ако наистина имате ограничен бюджет, имайте предвид, че листовият винил е най-икономичният вариант.

Недостатък: Винилът може да бъде с непостоянно качество

Въпреки обширната категория „луксозен винил“, качеството варира, дори сред такива с най-висок рейтинг. Съсредоточете се върху дебелината и конструкцията, за да определите качеството.

 • Винилът се предлага в дебелини от 2 мм до 8+ мм. По-тънкият винил се поврежда по-лесно и е податлив на вдлъбнатини (от крака на мебелите, например). По-дебелият винил може да се похвали с по-голяма амортизация и стабилност – най-добре за зони с голям трафик като кухни и коридори.
 • По отношение на типа на конструкцията, винилът с „твърда сърцевина“ е проектиран с четири слоя материал за максимална стабилност и здравина. Тези тежкотоварни винилови дъски също се чувстват и действат повече като дърво. За бани и кухни, много луксозен винил е покрит с водоустойчив PVC (синтетичен полимер). Докато всички винилови подови настилки са водоустойчиви, продуктите с по-високо качество отблъскват водата за по-дълги периоди от време. Предупреждение: PVC, използван във винилови подови настилки, е доказано, че отделя фталати, които могат да причинят репродуктивни и дихателни проблеми; Доказано е, че някои марки отделят по-малко токсини.

Предимство: Виниловите подове могат да бъдат красиви и уникални

настилка 1

Може да бъдете изненадани от поразителните, необичайни шарки и текстури, които можете да получите с винилови подови настилки днес. Сред убедителните покрития, подобни на дърво, са дистресираните и ръчно остъргани версии. Ще откриете разнообразие от каменни и мраморни ефекти, както и „фугиращи“ винилови плочки, които са положени и фугирани като техните керамични аналози.

Недостатък: По-старите винилови подове са направени с азбест

Ако винилът във вашия дом е произведен през 80-те години на миналия век или по-рано, много вероятно е да включва азбест, който е свързан с редица сериозни заболявания, включително рак. Ако подовете ви са в добро състояние (например, няма пукнатини или надрасквания по повърхността), азбестът вероятно не се отделя и не е нужно да се притеснявате за рискове за здравето. Въпреки това, ако обмисляте да премахнете и замените стар винилов под или просто искате да определите дали азбест присъства в дома ви, можете да си купите комплект за тестване на азбест у дома или да наемете професионалист, който да го тества. Ако се открие азбест, трябва да накарате професионалист да премахне токсичните подови настилки; в никакъв случай не го разкъсвайте сами.

Предимство: Виниловите подове са много издръжливи – когато се поддържат правилно

Да, винилът е здрав, но трябва да го поддържате правилно, за да запазите добрия му вид. За да предотвратите повреда, използвайте килими или постелки в места с голям трафик и поставете подложки или защитни филцови накрайници върху основата на краката на мебелите. Когато премествате мебели, използвайте плъзгачи или лист шперплат.

За да почистите винила, избягвайте абразивни ексфолианти, почистващи подложки, почистващи препарати, восъци, разтворители и амоняк – всички агенти, които могат да затъпят и повредят повърхността. Вместо това почистете със сух моп или прахосмукачка, за да отстраните повърхностния прах и мръсотия. Почистете в дълбочина с домашен разтвор от една чаша бял оцет, смесен с три литра гореща вода, като добавите няколко капки минерално масло за усилване на блясъка, ако желаете. Ако използвате търговски почистващ препарат, уверете се, че е предназначен за винилови подове.

Автор на този материал

Picture of Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Поръчайте сега

Подбрали сме за вас и други интересни статии: