fbpx

5-те най-подходящи растения за апартамент

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Подходящи растения за апартамент

Един апартамент не е напълно обзаведен ако в него не присъстват растения. Растенията придават на едно помещение чувство за уют, което други декорации не могат. Те са важна част при трансформирането на един апартамент в дом. Вярвам, че домът е повече от четири стени и покрив над главата. Домът е мястото, където можем да бъдем себе си, мястото, където да развихрим въображението и стила си. Кои са 5-те най-подходящи растения за апартамент?

1. Змийско растение – Sanseviera Laurentii

растения за апартамент

Освен интересно допълнение към декора, змийското растение е и добро средство за пречистване на въздуха във вашия апартамент. Подобно на други домашни сукуленти, змийските растения помагат за филтриране на въздуха като превръщат въглеродния диоксид в кислород през нощта.

Тези чудати растения са подходящи за забързаното ежедневие, тъй като не изискват често поливане и освежаване на листата и са приятни за окото. Те са издръжливи и устойчиви, което прави оцеляването им в сравнително суха среда както навън, така и на закрито, напълно възможно.

Недостатъкът им се състои в това, че са слабо токсични, ако се консумират. Листата им съдържат слаба отрова, която може да причини изтръпване и подуване на езика. Поради тази причина е разумно да го държите далеч от деца и животни, склонни да хапят. Частичната светлина работи най-добре за змийските растения. Те могат да растат в по-тъмни ъгли или в по-светли зони в близост до прозорци.

2. Бамбук – Dracaena sanderiana


Бамбукът се нуждае само от вода и сянка, за да оцелее, а освен добър външен вид, бамбукът има за цел да създаде и положителна среда за живот. Счита се за жив пример за фън шуй елементите от вода, дърво и земя.

Бамбуковите растения са много чувствителни към химикали и соли в чешмяна вода. Флуорът е особено труден за извличане от чешмяна вода и бамбуковите растения не го харесват; това може да доведе до покафеняване на върховете на листата. Като алтернатива на чешмяна вода, опитайте да използвате дъждовна или дестилирана вода.

Бамбуковите растения не е задължително да се засаждат в почва, но могат да бъдат, ако предпочитате. Просто се уверете, че почвата се оттича добре. Поддържайте почвата умерено влажна – не мокра и не прекалено суха.

Бамбук – символика

Според фън шуй, за да носи щастие, бамбукът трябва да бъде поставен в източната част на дома. Ако нямате възможност да спазите това правило, не се притеснявайте – бамбукът може да оцелее в почти всяка част на дома. Различните послания, които носи бамбукът, зависят от броя на неговите стръкчета.

  • За да Ви донесе любов – два стръка
  • За да Ви донесе щастие – три стръка
  • За да Ви донесе здраве – пет, шест стръка
  • За да Ви донесе богатство – осем стръка
  • За да донесе късмет на цялото семейство – двайсет и един стръка
  • Лош късмет носят четири стръка!

3. Традесканция Зебрина – Tradescantia Zebrina


Вашата Традесканция Зебрина изисква ярка, непряка светлина. Ако светлината е твърде слаба, окраските по листата ѝ ще избледнеят. Поддържайте почвата влажна, тъй като е най-добре да не оставяте вашата Tradescantia Zebrina да стане твърде суха. Поливайте, когато горният слой пръст е сух и не забравяйте да поливате почвата под листата.

Не се притеснявайте, ако забравите от време на време – тя толерира пропуснато поливане. Внимавайте за увиснали жълти листа, те са симптом на твърде много вода. Вашата баня или кухня би била чудесен избор за Зебрина, защото се справя най-добре в малко по-влажна среда. Ако влажността е твърде ниска, листата ще започнат да добиват кафяв цвят. Това омайващо на външен вид растение е леко токсично за хората и домашните любимци. Поглъщането може да причини дразнене в устата и стомаха.

4. Алое вера

 

Алое вера не само е лечебно растение, но също така филтрира от въздуха химикали, съдържащи се в лакове, подови покрития и препарати. Това растение ще успокои изгарянията или други кожни раздразнения, тъй като пречиства въздуха и е чудесно кухненско растение. Харесва ярка, непряка слънчева светлина и умерени температури. Необходими са минимални грижи, а алое се нуждае от поливане само на всеки три седмици.

Алое вера е растение с лечебни свойства, които се използват за лечение на различни здравословни състояния в продължение на хиляди години. Обикновено е безопасно да извлечете алое вера директно от растението, но можете и да го купите под формата на гел. Кремовете, геловете и мехлемите от алое вера съдържат прозрачния гел, който се намира в листата на алое вера. Тези продукти могат да се прилагат локално за лечение на различни кожни заболявания.

Алое се продава и под формата на капсули или течности, за да се приема вътрешно за насърчаване на здравето и благосъстоянието. Сравнително лесно е да извлечете алое за гел и сок. Ще ви трябва зряло растение, което е на поне няколко години. Това гарантира по-висока концентрация на активните съставки.

Можете да нанесете пресен гел от алое директно върху кожата си или да следвате рецепта, за да направите домашен козметичен продукт. Може да се добавя и към храна, смутита и други  напитки. За да направите сок от алое, използвайте 1 чаша течност на всеки 2 супени лъжици гел от алое. Включете всички други съставки, като плодове, и използвайте пасатор или кухненски робот, за да миксирате напитката си.

5. Африканска теменужка

Африканската теменужка прибавя нотка на цвят и свежест към всяка стая. Тя процъфтява пълноценно при стайна температура и пасва перфектно на холната ви масичка като централен елемент или дори на плот. Поливането на това растение веднъж седмично е напълно достатъчно, за да се поддържа в идеално състояние. Поставете го в артистично изготвена саксия и имате готов ключов детайл за вашата всекидневна.

Общите качества на тези 5 най-подходящи за вашия апартамент растения, независимо от неговата големина, са нуждата от малко грижи, бързо се възстановяват в случай, че пропуснете тяхната поддръжка, рядко им окапват листата и правят бъркотия на пода, не притежават тежък, натрапващ аромат и са значително гъвкави, щом става въпрос за нуждата им от светлина. Добрите растения за апартамент хващат окото лесно и създават комфортна обстановка за обитателите.

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.