fbpx

Ключови елементи за постигане на индустриален стил

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Какво си представяте, когато прочетете “индустриален стил”?

Поради липсата на жилища на достъпни цени в големите градове в САЩ, инвеститорите са намерили начин да превърнат изоставените индустриални пространства в апартаменти. Смята се, че тази тенденция е започнала в Долен Манхатън, Ню Йорк в края на 60-те години, когато артистичните типове наемат помещенията като ателиета и след това ги превръщат в свои домове.

Индустриалният стил произлиза от пространства като стари фабрики, складове, изоставени индустриални помещения, които са преустроени в жилищни. В основата си индустриалният стил се състои в това да вземете нещо старо, винтидж или рециклирано и да му придадете втори живот, без да го лишите от първоначалния му характер.

В днешната статия ще разгледаме как някои ключови елементи на индустриалния стил могат да създадат изключително приятна симбиоза Ще вникнем в смисъла на съчетанието от различни височини, светлини и декорации така, че да се постигне завършен проект.

Открита конструкция, видими тръби, въздухопроводи, арматури

На пръв поглед това може да ви се стори много грубо и недовършено, но не е необходимо абсолютно всичко да бъде открито. Може да оставите само няколко подобни елемента и да ги вплетете в дизайна.

индустриален стил

Високи тавани и много пространство

Това всъщност е една от най-отличителните черти на този стил. Големи, просторни пространства с високи тавани, разделени само от светлинни прегради или пък от стъклени прозрачни врати. Така се създава структура на пространството.
индустриален стил

Основни материали за индустриален стил – дърво, бетон, стъкло, метал, камък

Целта тук е да използваме минимална обработка на материали и те да бъдат максимално естествени. Стените се боядисват с лъскава текстура, подовете често са каменни или с керамични плочки, а таваните често са оставени с открит бетон. Буквално можете да смесите всички тези материали и да се получи нещо изключително стилно и красиво.

индустриален стил

Подходящи цветове за индустриален стил

Няма да се изненадате от това, че предпочитаните цветове са по-земни, както и

бледи като сиво,  жълто, червено, кремаво, пясъчно,синьо, кафеникаво. Това следва и от избора на материали по-горе.

Декорации и мебели

Декорацията тук, за разлика от други интериорни стилове, не е ключова. Често е сведена до минимум и е направена от подръчни материали. В индустриалния стил има толкова много елементи в избора на материали, пространства и игра на светлина, че декорацията понякога дори е излишна.

Свикнали сме вкъщи да декорираме с възглавнички, вази, кутии, но тук това няма да изглежда добре, така че ако сте решили постигнете индустриален стил в жилището си, фокусирайте се върху подбора на пространствата, осигуряването на светлина и груби елементи от гореизброените материали. При подобен стил дизайн по-често срещаното предпочитание е да не се слагат пердета, защото така се губи част от простора на помещението.

Друго предимство на индустриалния стил е, че по отношение на мебелите можем да развихрим въображението си на 100%, защото при него няма правила. Можете да сложите велурен диван или дървено кресло. Често се използват дори леко захабени мебели. Масите често са от дърво или стъкло. Използват се мебели на колела, които могат да се местят из цялото помещение. При индустриалния стил свободата е на първо място.

индустриален стил

Индустриалният стил може да ви се струва като странна идея в началото, но когато всички елементи се сглобят, може да се получи нещо неочаквано интересно. Дайте му шанс.

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.