Технологиите навлизат все повече в ежедневието ни под една или друга форма. Можем да ги срещнем доста често и в домакинството си под формата на прахосмукачки робот или пък умни джаджи, които мият прозорците без никакво усилие от наша страна. С времето се очаква това технологично влияние да става все по-голямо.
Повече време в кухнята
С настъпилата пандемия през изминалата година всички ние започнахме да прекарваме все повече време в кухнята. Дори има проучване, което показва, че около 24% от хората по света са работили от там. Онлайн се появяват все повече кулинарни блогове, видеа с изкусителни рецепти, както и статии със съвети за това как да спестим малко от времето прекарано в готвене. Дигитализацията се превърна в нещо неизбежно.
Кухните на бъдещето
В Англия е проведено проучване от германския производител на кухни Kutchenhaus, свързано с това какво очакват от кухните си в бъдеще хората. Не е изненадващо, че голяма част от хората искат устойчивост и функционалност, неща, които новите технологии могат да осигурят. Предвижда се, че в бъдеще ще можем да си пускаме кафе, докато сме още в леглото, както и да пускаме миялната, докато сме в супермаркета.
Крис Смит, собсвеник на компанията, обяснява, че когато помислим за кухните на бъдещето технологиите са нещо, което ще става все по-необходимо и все пак трябва да отбележим, че любовта към готвенето стои в центъра на това развитие.
Измерително готвене
Крис Смит предвижда, че до 20 години в възможно да управляваме всички уреди в кухнята си чрез таблет или мобилното ни устройство. Също така измерителното готвене, което всъщност вече съществува като понятие и е създадено от печки Miele, при което можеш да сложиш различни продукти в печката и те да се готвят по различно време и с различна температура.
От проучването, което той прави излиза, че 89% от попитаните хора искат да имат свободен достъп до всичко в кухнята, последвани от 86%, които искат да имат достатъчно място за организация на пространството и 62%, които искат да имат голяма маса в кухнята. Масите ще имат все по-голяма социална роля в помещенията и тази тенденция идва от това, че може би с времето ще привикнем повече към гостите вкъщи за сметка на излизанията в заведения.
Стилът на кухните ще става все по-модернистичен, с много светлина вътре и остров, на който да може да се използва за брънч.
Сега всички тези детайли може да ни се струват като нещо илюзорно, но 20 години не са толкова много нали?