fbpx
орхИДЕЯ

Екологични и стилни в кухнята

Когато чуем екология, устойчиви материали и преизползване, се сещаме за стъклени бурканчета и торби, направени от стари тениски. А защо не внесем и малко стил в нашия екологичен начин на живот? Виждали сме красиви бутилки за вода, стъклени или метални сламки, дървени прибори за хранене. Знаете ли, че всъщност много от продуктите, които използваме вкъщи не са благоприятни за околната среда?

В тази статия ще наблегнем на кухнята и как може да използваме еко продукти, без да губим удобството и функционалността, с които сме свикнали.

Екологична четка за съдове

Първият такъв, с който ще ви запознаем е четката за съдове. Тези четки са с дървени дръжки и косъмчета най-често от агаве или негова разновидност. Не надраскват съдовете, не оставят разпадащи се частици изкуствен материал и най-вече – изглеждат добре до мивката на кухненския плот. Главата на четката се сменя и така имате много по-малко отпадък. Освен съдове, с нея може да почиствате и самата мивка. Просто поръсете с малко сода за хляб в комбинация с етерично масло Лимон за приятен аромат и сте готови. Чистота и блясък без отпадък!

Марсилски сапун

След като заменим грозната гъба за съдове с удобна четка, няма да е честно да оставим пластмасовата бутилка с веро. На нейно място може да се използва марсилски сапун. Той е веган, без палмово масло и други неприродосъобразни съставки. Освен като заместител на верото, той може да се използва и като перилен препарат, за измиване на лице и тяло, дори и при борба с вредители по цветята вкъщи. Идва без опаковка, което го прави абсолютен zerowaste продукт!

Еко гъба за повърхности

Следващото нещо, към което може да преминете е еко гъбка. Тя се използва за подсушаване или избърсване на повърхностите в кухнята. Всички ги познаваме като по-неприятните за окото едноцветни и не екологични такива. Тези еко гъбки са бленд от памук и натурална целулоза, могат да се изпират многократно в пералнята, а когато вече смятате, че са негодни за употреба, може да се компостират!

Восъчни кърпи

Когато имаме остатъчна храна от приготвянето на вкусно ястие обикновено го увиваме в прозрачно или алуминиево фолио. Нито едно от двете не е приятел на природата. Затова пък има много хубава алтернатива, която може да използвате на тяхно място – восъчните кърпи. Те представляват парче памучен плат с тънък слой восък, който позволява да увиете кърпичката около остатъчния лимон или пък да завиете филийка хляб и да ги пъхнете в хладилника. Те запазват продуктите свежи и не създават конденз както прозрачното фолио. Обикновено се продават в комплект от няколко различни размера. А когато искате да преизползвате, просто изплаквате кърпичката с топла вода, подсушавате и е готова.

Алтернатива на кухненската хартия

Нещо, което много хора не смятат за вредител на околната среда, е кухненската хартия. Но защо, ще се запитате, тя да не е екосъобразна. Та нали хартията се прави от дърво и, когато попадне в природата, се разгражда за сравнително кратко време. Това е така, но само чистата, незамърсена хартия. Когато попивате нещо мазно с кухненска хартия, тя вече не може лесно да се разгради в природата.

Затова нейна алтернатива са най-обикновени памучни парчета, под формата на руло. Издърпвате едно парче, попивате, подсушавате, пускате в пералнята и е готово за следваща употреба. Тези парчета за многократна употреба са идеалният помощник в кухнята, а и внасят цвят и стил в пространството.

Всички тези продукти са страхотни и ще ви доближат една стъпка по-близо към по-екологичен начин на живот. Но това не означава да изхвърлите всичко пластмасово вкъщи и да го замените с еко алтернатива. Използвайте каквото имате до край. Правете всичко съзнателно, не само за да се включите в тренда, а докажете че ви е грижа. Дайте си време, нещата не се случват бързо. Колкото повече се стараете, толкова повече ще забелязвате, че пластмасата ни е обградила. Среща се в дома ни, в най-незначителните неща, за които дори не сме се замисляли.

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.