fbpx

Функция и естетика на осветлението в дома

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Лампите са един от онези артикули за домашно обзавеждане, закупени след бавното осъзнаване, че стаята се нуждае от тях. Стаите са напълно обзаведени, обособени са кътовете за хранене, отмора, работа и необходимостта от правилно осветление е конкретно обособена.

Функционалност и естетика – това са критериите, на които трябва да отговаря изкуственото осветление в дома. Колко и какво осветление е необходимо се определя от типа човешка дейност в помещението и наличната естествена светлина. Неща като височина и място на монтажа, скрито осветление или акцент, топла или студена светлина са важни, за да може светлината да се интегрира в интериора и да подобрява качеството на живот и дейност.

С развитието на технологиите през изминалите години се появиха безкрайни възможности за осветяване на дома. Нестандартни форми и размери, високотехнологични интелигентни функции, стилове и материали.
Ще разгледаме някои идеи за перфектното съчетание между функционалност и естетика.

Геометрия и функция

осветление в дома

Геометрични форми, интелигентно бюджетно осветление и минимализъм. Тези лампи са модерни и функционални. В златисто, сребро или хром, студена или топла светлина, те ще задоволят изискванията на съвременния модерен човек.

Северна светлина

осветление у дома

Северният стил на декориране на дома е модерен сред собствениците на жилища. Има отчетлив и присъщ чар, който се харесва на много любители. Северните интериори са баланс между простота, функционалност и елегантна естетика.
Макар и невероятно опростени в дизайна, изчистените линии на този стил могат да бъдат включени безпроблемно във всеки декор.
Характерни за скандинавските страни са ниските температури и малко слънцегреене, което е прави доброто и достатъчно осветление много необходимо.
Вече в България има скандинавски магазини за обзавеждане, които ще ви предложат подходящо осветително тяло на различни цени.

3D възможности

3D възможности за осветление

В последните години шперплатът (за тези, които не знаят, това е ламиниран продукт, съставен от многобройни тънки ивици дърво, слепени с лепило в здрави листове) се използва много в дизайна. Перфектният заместител на естествено дърво, но много по-устойчив и податлив на обработка. С 3D ефект се правят красиви арт инсталации и функционални осветителни тела.

Тази висяща лампа от огънат шперплат е моят избор за модерно, защото ще се съчетае с всеки дизайн и е подходяща за което и да е помещение в апартамента.

Четирите енергоспестяващи крушки дават много топла “дървена” светлина. Шперплатът е обработен в три цвята според нуждите за съчетание с останалата част от обзавеждането – светъл и тъмен необработен дъб.

Макраме

макраме

Бохемският ретро и рустик стил, установен в декора от много години, с някои малки нюанси, които се променят всяка година.

Макраме е идеалният елемент, за да предадете на вашия дом селски и вълнуващ щрих.
С детайли, изработени на ръка, използвайки естествени материали и предмети, които имат втори живот, създаваме безгрижна и творческа обстановка.

Празни бутилки от вино, използвани като полилеи и стъклени буркани като вази изпълняват ролята на детайли в помещения с мебели с матови лакове и скромни материи в много богати цветове.

В спалнята, дневната, трапезарията или работния кът полилеят от макраме ще създаде стил, самобитност и бохемско излъчване на дома.

Тези от вас, които обичат приложното изкуство и имат афинитет към творчество, могат да си го изработят сами.
Вече в няколко сайта за продажба попадам на красиви декорации за дома като стенни компоцзиции, висящи саксии и лампи.

Цветя и светлина

цветя и осветление

Този арт полилей с два реда епруветки, в които можем да аранжираме свежи цветя, е спечелил награда Етс Ауорд 2020.
Според мен е много идейно и малко трудоемко, но винаги може да заменим естествените цветя със сухи или качествени изкуствени.

Много романтично, приказно и вълшебно осветително тяло, а ароматът от цветята допълва въздействието. Ако някой се интересува, цената на полилея в американския сайт беше 305 долара.

Барок и кристали

осветление в бароков стил

Много кристали, лукс, тежки драперии, извити изящни крачета на мебели, богати текстури, драматизъм и приказка. Голям полилей с много кристали ще завърши цялостното излъчване в декорацията на дома в стил барок, рококо, ампир. Той е символ на класа, стил, възможности и размах, но прекаляването и неуместното използване може лесно да се превърне в кич и демонстрация.

В момента на пазара се предлагат осъвременени модели с малко или много кристали, с топла или студена светлина, във всякаква форма, подходящи за всяко помещение в дома.

Ориента в стъкълца

ориенталско осветление

Тази идея за стъклени мозаечни парчета и мъниста, залепени на ръка върху голи глобуси, ще оцвети дома ви. С меко сияние, тази лампа добавя топло и уютно усещане в спалнята, всекидневната, трапезарията, коридора или домашната библиотека. Дори без да е включена, тя ще сияе като бижу и ще предизвиква интерес и коментари.

Интересното е, че тези пъстри мозаечни лампи, турски или марокански, се изработват предимно на ръка от домакини, които са наследили занаята от своите родители, обичат да творят и го предават на своите деца.

Красиви, обемни и минималистични полилеи, скрито интелигентно осветление, изящни подови и настолни лампи, идеите и възможностите са безкрайни. Необходимо е да са съобразени с ежедневните нужди на семейството за работа и отмора. За функционалността им е препоръчително да се съветваме със специалист, а естетиката и завършване на цялостната идея за декорация може да свършим сами с малко предварително проучване.

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.