fbpx
цветовете на 2021

Кои са цветовете на 2021-ва година?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Всяка година през декември се определя цвят на годината чрез дълъг и обмислен процес, който отчита тенденциите в начина на живот и индустриите. Цветните влияния могат да дойдат от изкуството, медиите, филмите, начина на живот, социално-икономически и политически условия, пътувания и дестинации, нови технологии – наистина от всичко.

Изборът на Pantone за 2021-ва година

Тази година Международният институт за цветове Pantone определи за цвят на годината два цвята. Това са базово сиво (ultimate gray) и озаряващо жълто (illuminating yellow).

Жълтото се свързва с оптимизъм и жизненост. Поради връзката си със слънцето, този цвят припомня радостта и щастието. Малко проучване през 2019-та година, водено от швейцарския психолог Domicele Jonauskaite, стига до подобно заключение. Проучването използва музика и изображения, за да предизвика специфични настроения в своите 125 участници, след което трябва да изберат цветове, които съответстват на техните настроения. Участниците обикновено свързват жълтия цвят с радост.

Що се отнася до избора на базово сиво (ultimate grey), въпреки че е избран за качества като твърдост, надеждност и стабилност, според същия психолог, сивото е се свързва с негативни настроения като тъга, страх и разочарование. Въпреки това, изпълнителният директор на Института за цветове Pantone Леатрис Айземан, казва, че това е сивкав тон и че не е тежък. Освен това, сивото властва в модата и дизайна вече от няколко години.

Смесването на двата цвята на Pantone подчертава вродената ни нужда да се откроим, да се разпознаем, да се чуят гласовете ни. Комбинацията от цветове, които ни водят до нови начини на мислене и концепции.

А примерите за използване на тези цветове в дизайна? Подбрах за вас 10 лесни идеи, които ще направят домът ни модерен и ще внесат настроение и стил.

Двата нюанса ultimate gray и illuminating yellow могат да се използват самостоятелно или в комбинация с други цветове. И тъй като е трудно всяка година да сме актуални с цветовете в цялостния интериор, защото е трудоемко и скъпо, ще играем с дребни лесно-заменими декорации.

Декоративни възглавници

цветовете на 2021 година

Няколко възглавници в сиво и жълто на дивана ще направят лесна и актуална промяна и ще осветят стаята.

Спално бельо

цветовете на 2021 ва година

Винаги съм обичала сивия цвят и сега той преобладава в дома ми. За мен той е спокойствие – основен цвят, върху който можем да творим неограничено. Жълтото е утро, събуждане и слънце. Какво по-хубаво съчетание от това за спалнята ни?

Лампи в сиво и жълто

цветовете на 2021 година

Настолна лампа, полилей, лампион, стенни аплици – какво ще изберем зависи от необходимостта и възможностите ни. С няколко акцента в рамките на бюджета можем да осветим дома си в модерните цветове – жълто и сиво.

Текстилни салфетки за сервиране

цветовете на 2021 година

Тази година Великден е на 2-ри май, когато всичко е зелено, свежо и цъфнало. Яйцата са боядисани, козунаците ухаят и е време да аранжираме празничния обяд. Върбови клонки, свещи, яйца, трева и сиви големи чинии върху жълти подложни салфетки.

Керамични саксии

цветовете на 2021 година

Във всеки дом има растения и керамичните саксии са подходящи за по-добрия им растеж. Две-три саксийки в сиво-жълто и зеленината от растението ще повдигнат духа ни и ще внесат усещане за дом и уют.

Арт принтове

цветовете на 2021 година

Стилизирани, цветини, геометрични арт принтове на стената сменят усещането във всяка стая към по-гостоприемна и артистична. Ще бъдат често тема на разговори с приятели.

Група от няколко или един арт принт с големи размери са добро решение да вмъкнете в ежедневието си цветове на 2021 – базово сиво и озаряващо жълто. Те ще дадат усещане за стабилност, светлина и надежда.

Барбарон

цветовете на 2021 година

Едно ярко, свежо и слънчево кълбо във всекидневната предизвиква усмивки и настроение. Предразполага за отмора и спокойствие. Жълт барбарон или отоманка е акцент в дизайна и място за почивка.

Свещите никога не са много

цветовете на 2021 година

Разположете големите свещи на земята, а малките – в поднос, на плота, на масата за хранене или дори в банята. Може би това е най-бюджетната и лесно изпълнима възможност да сме актуални цветово през 2021-ва година.

Одеяло на дивана

цветовете на 2021 година

Едно метнато одеяло на дивана е красиво и практично. Освен това, то е цветен акцент във всекидневната. Аз бих избрала сиво одеало и оставям жълтото за по-смелите в избора на цветове.

Часовник

цветовете на 2021 година

Часовник с модерен дизайн или в стил рустик е също възможност за интегриране на цветовете сиво и жълто в дома.

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.