fbpx
безопасни растения за домашни любимци

Стайни растения, подходящи за домашни любимци

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Стайни растения могат да се видят почти във всеки дом. Да, и кактусите се броят! Цъфтящи или не, те внасят уют и природа в дома и правят интериора по-отворен. Но знаете ли, че някои растения са токсични за вашия домашен любимец? Точно така!

Ако отглеждате сладка пухкава топка вкъщи – коте или куче, то някои цветя не бива да попадат в техните усти. Възможно е животното да се натрови или да има по-сериозни проблеми. Затова днес сме събрали някои безопасни варианти, които да красят дома ви, без да застрашават вашите любимци!

Африканска виолетка или Стайна теменужка

африканска виолетка

Това не е едно от най-лесните цветя за отглеждане, особено ако нямате опит и тепърва събирате своята домашна градина, но пък е напълно безопасно за вашия домашен любимец. Цъфти в различни цветове, листата са тъмно зелени и мъхести. Ако имате опит, растението може да цъфти почти през цялата година!

Бамбук

бамбук

Вярва се, че бамбукът носи здраве, благоденствие и късмет. Отглеждането му в стайни условия е много лесно. Трябва да имате търпение обаче, защото не расте особено бързо. Може да се отглежда в саксия или във ваза. Нуждае се от светлина и топлина, но не трябва да е изложен на пряка слънчева светлина. А ако домашният ви любимец си хапне малко от него, това няма да е никакъв проблем за животното!

Гардения

gardenia

Гарденията е обилноцъфтящо, изключително красиво стайно растение. Изисква умерена температура от 18-20 градуса, редовно поливане, силна, но непряка слънчева светлина. Не е едно от най-лесните цветя за отглеждане в домашни условия, ако нямате голям опит, но красотата му може да ви подведе и да го добавите в своята колекция от цветя.

Фитония

fitoniya

Фитонията е супер сладурско малко цвете. То се отличава с цветните си жилки по листата, които могат да бъдат бели, розови или червени. Именно заради вида си е наричана още мозаично растение или нервно растение, тъй като цветните линии наподобяват нервите, разположени в човешкото тяло. Фитонията е капризно цвете, но ако изберете вид с по-дребни листа, вероятността да се справите с отглеждането е много голяма!

Коледен кактус или Коледниче

koleden kaktus

Коледничето се отглежда много лесно в домашни условия. Цъфти в прекрасни цветове, макар да не впечатлява с цветово разнообразие, но селекционерите са се потрудили то да ни радва с червени, карминеночервени, розови или бели цветове. Може да се постави и във висяща саксия. Расте в шест разновидности, които се срещат в планините на Източна Бразилия. В естествената си среда то представлява малък храст, чиито стъбълца се разчленяват ветрилообразно многократно. На предния връх на крайните стъбълца са формират цветоносни пъпки и цветове.

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.