fbpx
кухненски плот

Видове кухненски плотове за дома

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Изборът на правилния плот е един от най-важните аспекти на дизайна на кухнята и банята. Това е инвестиция, която искате да издържи за години напред и както чувството ви за стил, така и начинът ви на живот ще определят правилния тип плот за вашия дом.

Помислете практически и си задайте следните въпроси: Готвите ли много семейни ястия в кухнята? Седмичната подготовка на ястия част ли е от вашия живот? Любители ли сте на печенето? Ако плотът ви имаше малко количество щети, би ли ви притеснило или дори бихте забелязали малка пукнатина? Всеки тип плот има своите плюсове и минуси по отношение на твърдост и издръжливост, както и устойчивост на топлина и петна.

кухненски плотове

Що се отнася до дизайна, настоявате ли за естествен камък или изкуствен материал би паснал по-добре? След това помислете за цялостния дизайн на стаята, за да сте сигурни, че плотът, който избирате, ще се съчетае безпроблемно с шкафовете, подовите настилки и други дизайнерски решения.

Независимо дали имате традиционна селска къща или кухня в съвременен стил, ето всички видове плотове, които трябва да вземете под внимание. Вижте нашето просто ръководство за видовете плотове и разберете подробности за всеки вид.

Мраморен плот

мраморен плот

Този естествен камък незабавно придава чисто и съвременно усещане. Няма нищо друго, толкова ефектно и изтънчено като ярко бяло мраморно покритие, но мраморните плотове се предлагат и в други цветове, включително нюанси на сиво, кафяво, тъмно и дори зелено. Няма два мраморни плота, които да си приличат.

Този камък обаче със сигурност не е най-практичният избор. Мраморът е по-мек от другите естествени камъни, така че е важно да бъдете внимателни и да инвестирате в правилни дъски за рязане. Ако режете директно върху мрамор, той ще се надраска. Друг проблем с мрамора е, че е порест, така че временните разливи лесно се превръщат в постоянни петна. Това означава, че тези случайни пръски червено вино и лимонов сок трябва да бъдат почистени бързо, за да се запази свежа повърхността.

За щастие технологията се подобрява, за да направи мрамора малко по-траен. Новите уплътнители правят този прословуто рисков плот по-малко притеснителен за разхвърляните готвачи. Един уникален аспект на мрамора е, че той поддържа естествено ниска температура, което го прави идеален за хора, които обичат да пекат. Мраморът е чудесна повърхност за разточване и оформяне на тесто.

Кварцов кухненски плот

Имате голямо семейство, готвите много ястия или просто искате да сте сигурни, че инвестирате в универсален траен плот, който е построен да издържа? Тогава кварцът може да бъде най-добрият избор за вас. Може да се изненадате да научите, че кварцовите плотове не са направени от 100 процента кварц, а по-скоро от сложносъставен камък, състоящ се от естествен кварц, комбиниран със смолисто свързващо вещество. Този камък е непорест, невероятно твърд и никога не се нуждае от повторно запечатване.

кварцов плот

Тъй като са създадени от човека, кварцовите плотове са чудесен начин да придобиете вида на естествени камъни като мрамор или гранит, без да се притеснявате за издръжливост.

Плот от гранит

Гранитните плотове са стандарт от много години, защото това е естествен камък с голяма издръжливост. Гранитът се предлага в гама от тъмни и светли цветове с всякакви петна и вариации. Друга уникална характеристика на гранита е, че той може да се реже с различни възможности за избор на ръбове, включително квадратни и скосени. Гранитните плотове изискват много малко поддръжка и са лесни за грижи, но е най-добре да избягвате тежки почистващи продукти. Почистването на гранит изисква само малко сапун и вода. Някои гранити са по-порести от други и може да се наложи периодично запечатване, за да се предотвратят петна.

гранитен плот

Гранитът е топлоустойчив, така че не се колебайте да вземете тави директно от фурната и да ги поставите на гранитния плот. Не е необходима подложка! Не е разумно обаче да се реже директно върху гранит; този камък е толкова твърд, че ще притъпи ножовете ви.

Бетонен кухненски плот

Бетонните плотове са чудесен начин да постигнете шикозен селски вид или да добавите специален щрих към индустриална, модерна кухня. Бетонът има наистина смел, поразителен вид. Също така е почти напълно неразрушим, поради което използваме този материал и за направата на пътища и тротоари.

Предлагат се търговски плотове от бетон или ако наистина сте опитни в „Направи си сам“, можете да си направите сами, като използвате комплект. Имайте предвид обаче, че изсъхването на бетона може да отнеме до 28 дни, така че не е идеално, ако работите по строг график. Също така трябва да бъде запечатан.

бетонен кухненски плот

Но бетонът далеч не е перфектен. Тези плотове могат да се спукат, когато домът се утаи. Добрата новина е, че пукнатините се поправят много лесно. Ако настоявате да имате плот, който ще изглежда перфектно за Instagram снимки през следващите години, вероятно е най-добре да изберете нещо друго.

Плот от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана винаги е била популярен избор за ресторантьорски кухни, но сега се е превърнала в тенденция и в домашните кухни. Този тип плот е прекрасен начин да придадете на вашата кухня стилен, индустриален вид. Ако почиствате неръждаема стомана правилно,  тя лесно се поддържа. Но колкото по-дълго оставяте разлято или напръскано, толкова по-трудно става почистването. Можете да почиствате плотове от неръждаема стомана с малко сапун и вода или продукт, формулиран специално за тази повърхност. Неръждаемата стомана също така лесно показва пръстови отпечатъци и водни петна, така че не е идеална за дом с малки деца.

кухненски плот от неръждаема стомана

Друг капан на неръждаемата стомана е, че тя може да се вдлъбва и надрасква. Но в по-голямата си част неръждаемата стомана е невероятно издръжлива и изцяло непореста.

Кухненски плот с плочки

Плотовете с плочки достигнаха своя разцвет през 70-те и 80-те години, но те започват да се завръщат. Ако си търсите нов проект в стил “направи си сам” и трябва да се съобразявате с бюджета, плочките са опция, която си заслужава да се обмисли.

Плочките се предлагат в различни размери и форми – от класически квадратчета до плочки от метрото и дори модерни шестоъгълници от различни материали, включително порцелан, керамика и дори естествени камъни. Плочките от гранит, кварц и мрамор са по-достъпна алтернатива на големите плочи.

плот с плочки

Докато поддръжката и издръжливостта на плочките зависят от материала, всички плотове от плочки имат един общ проблем, който е, че линиите за фугиране могат да бъдат предизвикателство за поддържане на чист и свеж вид. Така че, ако кухненският ви плот има склонност да се замърсява, може да помислите за по-тъмен цвят на фугите.

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.