fbpx
римски щори

Римски щори – неочаквано добра идея

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Всеки дом се нуждае от правилния интериор, за да заблести и да носи уют на своите собственици. Една част от него са именно щорите. Как да разберем обаче кои са най-подходящи и как да си ги подберем? Да бъдат външни или вътрешни? Пазарът разполага с изобилие и разнообразие от щори. Вертикални, хоризонтални, венециански, римски и прочие. В тази статия ще наблегнем и обърнем по-специално внимание на римските.

римски щори

Какво точно ни предоставят те, колко струват, лесно ли се поставят и защо да изберем тях пред останалите видове? Да започнем с предимствата на вътрешните щори като цяло. Те ни предоставят удобство, стилен, завършен и минималистичен вид. Не заемат място и са особено подходящи за по-малки и тесни пространства, защото създават илюзията за повече място.

Избор на подходящ цвят за вашите римски щори

Цветовата гама е изключително разнообразна и можем да ги намерим в топли и студени тонове, в по-тъмни и по-светли нюанси. Тук от значение е какво предпочитате вие и в какъв вид искате да бъде вашата стая. За спалнята се препоръчват цветовете и тоновете, които носят спокойствие, например зеленото. За дневната може да използвате и топли и студени нюанси, както и да си играете с цветовете, а за офиса си спокойно заложете и на по-студените тонове.

римски щори

Материите, от които се изработват

Римските щори са направени от текстил и полиестер. Специфичното още при тях е, че бизнесът предлага на клиентите материи с различна пропускливост на светлината, както и на нейната абсорбация. Подходящи както за дневна, така и за спалня или офис, римските щори покриват целия прозорец, като успешно заменят пердетата. Едновременно успяват да спрат светлината, за да остане сенчест домът, но и я допускат, така че да не става прекалено тъмно в стаята. При вдигането им се събират и се получава етажираност или плисиран вид, който изцяло променя щората и я прави по-ефектна и красива. Когато е спусната, тя е изпъната, без следи от нагъване или пречупване на материята, което е бонус и можем да сме сигурни, че гостите ни ще останат очаровани от вида на нашия дом.

римски щори

Повдигащият шнур може да бъде различен – pvc, дърво или прозрачна пластмаса. Няма стърчащи пръчки. Механизмът предоставя гъвкавост, като може да бъде и с безжична система. Друго предимство на този тип вътрешни щори е лесната им поддръжка и чистене. Достатъчно е само да бъдат минавани с четка за тапицерия или кърпа на всеки няколко седмици и нищо повече. Поставянето също не представлява трудност и можете лесно да се справите с тази задача сами, без да трябва да се занимавате с майстори.

Монтаж на римски щори

В какво точно се състои монтажът, обаче? Да започнем от измерването. Нужни са молив, рулетка и хартия, като имате възможност да я поставите в нишата на прозореца или извън нея. Ако изберете първия вариант, ще трябва да поставите щорите директно върху рамката на прозореца. Така ще постигнете максимално чист монтаж, както и плътно прилягане на щорите. Самото измерване става, като се вземе ширината и височина на вътрешната част на прозореца.

римски щори

Спрете ли се на втория вариант, ще трябва да измерите пространството извън рамката на прозорците. Той е по-подходящ за малки и тесни дограми. При него се измерва стената, на която ще се поставят щорите. За самия монтаж ще са нужни отвертка, бор машина, винтове и молив.

Каква инвестиция биха представлявали римски щори?

Що се отнася до цената, римските са сред по-скъпите щори, но определено си заслужава инвестицията, защото ни предлагат качество, изящност и лесна поддръжка. Все пак, всяка инвестиция за дома е важна и не бива да пестим. У нас могат да бъдат намерени в много вериги магазини, така че да изберете най-подходящите за вас и на най-добрата цена.

Симона Георгиева

Симона Георгиева

Бакалавър по журналистика към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, София. Практикувам професията от 2017. От 2017 до 2019 година бях репортер, водещ и редактор в Дарик радио. Освен това през 2019 година бях част от екипа на спортния сайт dsport.bg. Журналистиката бе моята детска мечта и успях да я постигна. Сега продължавам да се занимавам с нея, но в друга тематична сфера. От скоро съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии: