fbpx
+359 88 897 2666
тавани 1

Окачени тавани

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Що се отнася до таваните, независимо дали става въпрос за вашия нов дом, ремонт или търговско пространство, има много фактори, които трябва да вземете предвид. Всичко от вашия бюджет, външния вид до целта на тавана – наистина, таванът е нещо повече от това да бъде покривало над главата ви. Таваните спомагат за изолирането (както шума, така и температурата) на помещението отдолу, те скриват структурните елементи на къщата, често прикриват комунални тръби и кабели и осигуряват декоративен завършек.

В тази статия разглеждаме плюсовете и минусите на използването на падащи тавани във вашия проект за жилищна сграда, известни също като окачени тавани, които са често срещани в много търговски сгради и се намират в жилища. В къщите те се използват по-често в мазета поради тяхната конструкция, цена и простота.

Тези тавани обикновено се състоят от рамка, обикновено метални пътеки, която е окачена от конструкцията на къщата с помощта на жици. След това плочките или панелите се поставят или полагат вътре в пистите, образувайки окачения таван.

Видове плочки или панели за окачени тавани

тавани 2

Най-често срещаната плочка за таван, използвана в падащи или окачени тавани, е акустичната плочка. Те се предлагат в различни цветове и покрития и различни качества. За привличащ вниманието вид могат да се комбинират дори различни цветни плочки. Някои плочки могат да се избършат по-лесно – което е полезно, след като екипът за поддръжка е работил в тавана.

Освен това има и други опции за плочки като:

  • Плочки на тавана
  • Гипсокартон
  • Макет
  • Дървени дъски
  • Шперплат
  • Витражи
  • Гофриран метал

Предимства на окачените тавани

тавани 3

Лесен монтаж

За да се монтира окачен таван, трябва да се монтират метални пътеки, окачени с жици под покривната конструкция, след което се полагат или поставят панели между релсите – така наименованието „спускащ се“ или окачен таван се е появило. Въпреки че може да изглежда лесно да окачите панелите, инсталирането на релсовите работи може да изисква помощта на опитен изпълнител. Много собственици на жилища, които възнамеряват сами да монтират тавана, могат да получат необходимите знания от интернет и могат да закупят материалите от местните си магазини за строителни материали. Те обаче трябва да поддържат безопасността на дома си и да гарантират, че таванът няма да падне, като същевременно гарантират, че е естетически приятен без провисвания, когато е завършен.

Звукоизолация

Окачените тавани могат да подобрят звукоизолацията на стаята, като блокират шума отвън или от стаите отгоре. Спускащите се тавани могат да бъдат изолирани с фибростъкло или подобни продукти.

Прикриване на проводници, канали и несъвършенства

В по-голямата си част падащите тавани се монтират, за да скрият проводници, канали и тръби, като същевременно осигуряват лесен достъп до каналите, проводниците и всякакви други необходими строителни части, които изискват поддръжка или прегледи. Подобно на панел за достъп, който осигурява лесен достъп до пространството на тавана, окачените тавани правят същото.

Недостатъци на окачените тавани

тавани 4

Загуба на височина и пространство

Най-големият недостатък на таваните е, че намаляват височината на стаята с няколко сантиментра, за да има място за рамката и проводниците. Това може да направи стаята да изглежда по-малка и долният таван може да пречи на върховете на прозорците, шкафовете и мебелите.

Качество

Докато падащите тавани са рентабилно решение за сграда, понякога има проблеми с качеството. С течение на времето те могат да се влошат и да променят цвета си. Това може да бъде предотвратено с рутинна поддръжка на таваните и панелите и като се гарантира, че няма течове, водещи до конденз или образуване на мухъл. С течение на времето лошо монтираните тавани могат да увиснат. Честото повдигане на панелите за достъп до тръбите и комуналните услуги в пространството на тавана ще доведе до повреждане на панелите.

Не са здрави или издръжливи

Обикновено панелите, рамката и проводниците са леки. Те не могат да поддържат тежки товари, като теглото на човек, нито могат да се използват за поддържане на тежки осветителни тела или дори вентилатори на тавана, освен ако не са добавени допълнителни поддържащи конструкции.

Заключение – Претеглете опциите

Таванните плочки могат да привлекат вниманието, а правилно монтираният падащ таван може да бъде характеристика на стаята. Често това е практично евтино решение за вашите изисквания към тавана, скривайки услугите и комуналните тръби и кабели в празнината на тавана, като същевременно осигурява лесен достъп до тях за поддръжка. Използването на различни видове плочки може да предаде различни стилове във вашата стая. Въпреки това, лошата инсталация и използването на евтини продукти могат да доведат до влошаване на тавана с времето. Трябва също така да се внимава вашият падащ таван да не изглежда като таван на търговски офис. Тези тавани не са толкова здрави като традиционните и могат лесно да бъдат повредени.

Спускащите се панели са чудесен избор за основни сгради и за практичност – просто не забравяйте да се уверите, че отговаря на всички ваши нужди от сграда.

Така че, ако мислите да замените сегашния си таван или планирате проект за ремоделиране, помислете за различните типове тавани и какво ще бъде най-подходящо за вашите нужди, бюджет и какво ще отговаря най-добре на вашата стая и избор на стил.

Автор на този материал

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Поръчайте сега

Подбрали сме за вас и други интересни статии: