fbpx
+359 88 897 2666
си сам щори за прозорци 4

Направи си сам щори за прозорци

Picture of Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Римските щори са стилен вариант за прозорци, но често се предлагат на висока цена. Облечете прозорците в дома си с тези две опции за Направи си сам щори за прозорци.

Римските завеси са идеални за добавяне както на стил, така и на функция и предлагат повече уединение и възможности за блокиране на светлината от стандартните щори. Без интервали между процепите, тези сенници покриват изцяло прозорците и могат да бъдат изработени от материя по ваш избор. В цветна материя с шарки, римските щори могат незабавно да добавят индивидуалност към прозорците във вашата кухня, спалня или всекидневна. За да направите сами тези великолепни аксесоари за прозорци, можете или да използвате комплект деконструирани щори, или да направите римска завеса от нулата, като използвате дървени дюбели. Научете как да си направите римски сенник, като използвате нашите инструкции стъпка по стъпка по-долу.

си сам щори за прозорци 1

Как да си направим сами римски завеси с щори

Когато избирате плат, изберете такъв, който ще държи добре гънките и ще филтрира слънчевата светлина, като същевременно осигурява уединение. Потърсете плат в раздела за домашен декор на магазин за тъкани, който има тенденция да съхранява по-тежки такива. Съберете тъканта на около метър от края и я оставете да падне, за да видите как се драпира. Потърсете леко надути гънки за най-добрите римски щори.

си сам щори за прозорци 2

От какво имаш нужда

  • Мини щора, за да пасне на прозореца
  • Платът за тапицерия да е нарязан с 15 см по-широк от прозореца и с 30 см по-дълъг
  • Ролетка
  • Ножици
  • Молив
  • Желязо
  • Лепило за плат
  • Четка за рисуване
  • Щипки за дрехи

си сам щори за прозорци 3

Стъпка 1: Задайте дължина на щората

Поставете щората върху работната си повърхност с предната част надолу. Измерете прозореца, за да определите колко дълга трябва да бъде вашата римска щора. Издърпайте щорите до желаната от вас дължина.

Стъпка 2: Премахнете допълнителните щори

Отрежете само по-дебелите струни, които свързват летвите както отпред, така и отзад. Не режете връвта в средата на ламелите, което дърпа щората нагоре и надолу. Измерете колко дълго ще виси щората над прозореца и разделете измерването в см на седем. Това е колко летви ще трябва да оставите на слепите струни. Извадете и отстранете останалите.

Стъпка 3: Подредете ламели върху плат

Поставете плат с лицето надолу под щората. Разпределете ламелите на интервали от около 18 см, като вземете предвид тъканта, която ще бъде увита около горната част на щората. Маркирайте тъканта, където се сгъва отстрани, отгоре и отдолу на ламелите, оставяйки около 5 см плат от всички страни. Отрежете излишната тъкан. Натиснете сгъвките на тъканта с ютия, за да създадете прави подгъви.

Стъпка 4: Прикрепете плат около скобата

За да покриете щората с плат, извадете стопера на всеки край на горната скоба. Отрежете малък прорез в тъканта, така че да се увива добре около края. С помощта на четка, намажете скобата и тъканта с лепило и натиснете, за да закрепите, като използвате щипки за пране, за да ги захванете, докато изсъхнат.

Стъпка 5: Закрепете плата към щората

Нанесете с четка лепило по предната страна на ламелите и ръбовете на тъканта, където сте маркирали разположението на летвата. Трябва да залепите само краищата на летвата, а не цялата дължина. Закрепете на място на маркираните интервали от около 18 см, като прибирате краищата на летвите под сгънатите ръбове. Използвайте щипки за пране, за да задържите тъканта на място, докато лепилото изсъхне.

Стъпка 6: Прикрепете дъното на римската щора

Сгънете леко долния ръб на тъканта, за да оформите чист ръб. Увийте тъканта около долната лента на щората и я закрепете с лепило. Използвайте щипки за пране, за да захванете, докато изсъхне. Инсталирайте своите ръчно направени римски щори, както бихте направили с обикновена мини щора.

Автор на този материал

Picture of Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Поръчайте сега

Подбрали сме за вас и други интересни статии: