fbpx
Поради непредвидено натоварване, поръчките, направени между 8-ми и 13-ти април, ще бъдат изпратени със забавяне от 2-3 дни. Извиняваме се за причиненото неудобство!
+359 88 897 2666
да се преборим с дървеници

Как да се преборим с дървеници

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Дървениците са малки буболечки, които се хранят с кръвта на хора и животни. Най-често срещаното място за размножаването им, е леглото. Там е топло и изобилства от храна – ние хората.
Всеки един от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с малките твари, като най-лесния начин да се отървете от тях е като изхвърлите заразените мебели или пък да повикате професионалисти, които могат да се справят с буболечките.

Ако обаче и двете по-горе споменати не са вариант за вас, предлагаме някои алтернативи за справяне с дървениците.

 • Спиртът (без значение дали обикновен или камфоров) действа на креватните дървеници смъртоносно. Може да пръскате по мебелите, дрехите и цялото си жилище.
 • Водороден пероксид (перхидрол), който можете да използвате като поставяте на места, където имате съмнение, че са обитавани от дървеници.
 • Валериановата тинктура има свойството да отблъсква креватните дървеници, заради специфичната миризма, която притежава.
 • Дървениците обичат температури, които са между 13-15 градуса, но не обичат прекалено високите амплитуди. Винаги може да си поръчате една парна машина или парогенератор и да ги използвате, за да се отървете от дървениците. Имайте предвид, че трябва да се фокусирате и върху места, които са по-труднодостъпни, защото дървениците обикновено се крият там.
 • Креватните буби не обичат миризмата на оцет. Може да накиснете парцалче с оцет и да третирате всички вещи, в които се съмнявате, че са станали обител на дървениците.
 • Пелинът също има положителен ефект. Ако успеете да го разпространите навсякъде из мястото, където живеете, ще успеете да изгоните бубите от дома си за известно време.
 • Настържете 30 грама сапун във вряща вода, добавете 3 супени лъжици терпентин и 4 супени лъжици керосин. Готовата смес използвайте само за по-затънтени местенца, до които по принцип нямате достъп, защото съставките са силни и не са препоръчителни за здравето.

Ако нищо от изброеното не ви се струва възможно за изпълнение, имаме още няколко идеи за борба с малките вредители.

 • Кимион на прах – Поради високата концентрация на куркумин, кимионът на прах е потенциален враг на дървениците. Силната антимикробна мощност на съставката влияе на околната среда и лесно отстранява вредителя. Спира снабдяването му с кислород – той умира или отива на друго място. Може да бъде изненадващо, но кимионът е чудесен съюзник в премахването на дървениците.
 • Слънцето – Силните слънчеви лъчи спомагат елиминирането на тези скрити вредители в матрака, чаршафите и одеялата. Температурите по-високи от 32°С решават проблема. Поставете матрака директно на слънчева светлина.
 • Мента – Етеричното масло от мента освобождава миризма, която отблъсква вредителите и малките насекоми, тъй като генерира силна алергична реакция. Този домашен лек е идеален за премахване на креватните дървеници от спалнята, градината и домашните любимци. Друг отличен вариант е етерично масло от лавандула, което има подобен ефект на горния. Добре е да се уверите, че никой от семейството не е алергичен към силния аромат на това масло.
 • Карамфил – Притежаваща силен мирис, тази подправка отблъсква почти всякакъв вид насекоми. Използва се в градината за елиминиране на мравки, но може да се прилага и за премахване на досадните креватни дървеници.
 • Алкохол за разтривки – Тези насекоми не могат да понасят кисели среди, което прави алкохола (известен също като изопропанол) ефикасно средство за премахването им. Поставете този продукт в спрей бутилка и напръскайте върху леглото и всяко място, за което подозирате, че могат да се крият. Повтаряйте процедурата на всеки 6 или 7 дни. След прилагане на продукта, оставете матрака и постелките на въздух, за да ги предпазите от проникването на миризмата от алкохола.
 • Почистване с прахосмукачка – Почистването с прахосмукачка е един от най-популярните методи за премахване на всички видове насекоми и акари, тъй като прахосмукачката достига пукнатини и фуги, в които креватните дървеници е възможно да се крият.

А ето и няколко съвета за да избегнете срещата с креватните дървеници:

 • Не поставяйте леглото до стената или до други мебели. Никога не оставяйте постелките да стоят на пода, тъй като това привлича креватните дървеници.
 • Ако имате домашни любимци, не им позволявайте да влизат в спалнята и ги къпете често.
 • Редовно проверявайте краката на леглото и на другите мебели за насекоми, тъй като това е мястото, където често се крият. Ако откриете присъствието им, сложете талк на прах, за да ги уловите.
 • Редовно почиствайте и дезинфекцирайте спалнята, за да избегнете вредителите. Сменяте завивките най-малко 2 пъти месечно.

Автор на този материал

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Поръчайте сега

Подбрали сме за вас и други интересни статии: