fbpx
рециклиране на дрехи

Вдъхнете втори живот на старите си дрехи

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Знаете ли, че дрехите замърсяват почти толкова планетата, колкото пластмасата? Това е така, защото самите дрехи са направени от изкуствени материали, които не са благоприятни за природата. Отделно, масовите производства на тези дрехи изразходват голяма част от природните ресурси и не дават нищо в замяна. Те изхвърлят отровни отпадъци, които не се разграждат в природата, а убиват всичко около себе си.

Вие има как да допринесете за подобряването на ситуацията. Има няколко начина, по които може да вдъхнете втори живот на старите си дрехи, а не да ги изхвърлите на сметището. 

Контейнери за даряване на дрехи

контейнер за дрехи

Би трябвало да сте забелязали на много места из страната поставени контейнери за събиране на дрехи. Някои от тях са на Червения кръст и подпомагат хора в беда или такива останали без дом. Препоръчително е в тези контейнери да дарявате дрехи, които са годни за носене, здрави и изпрани.

Други контейнери събират дрехи, годни за носене, които се разпределят за магазини втора употреба. Така боклукът за вас се превръща в съкровище за друг. Негодните за носене дрехи пък се рециклират и от тях се произвеждат нови материи. Освен дрехи, в тези контейнери може да дарявате обувки, спално бельо, чанти и др.

Подари на приятел или роднина

Често стилът ни се променя, и когато това стане, сменяме гардероба си почти из основи. Това не означава обаче, че дрехите, които вие вече не искате да носите, не могат да се носят от никой друг.

Добра идея е, преди да изхвърлите ненужните си дрехи, да попитате приятел или роднина, дали няма да си хареса нещичко от оставеното от вас. Това е добра практика, защото както знаем – подарен подарък носи щастие! Така хем ви олеква, защото разчиствате гардероба си и правите място на нови и свежи дрехи и аксесоари, хем чувствате радост, защото сте усмихнали близък човек.

Кампании на големи брандове за рециклиране

рециклиране на дрехи

Много от брандовете за бърза мода се насочиха към рециклиране на стари и износени дрехи. По този начин се опитват да подобрят отпечатъка си върху природата и земята. Чрез рециклирането на дрехи те правят нови материали, от които произвеждат екосъобразни модели. 

На места, дори при върната торбичка със стари дрехи, получавате талон за отстъпка, с който може да пазарувате в избрания обект. Това е добра мотивация да не изхвърляте дрехите си, а да ги предавате за рециклиране!

 

Според нас всеки един вариант от изброените горе е много по-добър от просто изхвърлянето на дрехите ви на боклука. Крайно време е да се замислим какво искаме да оставим на бъдещите поколения след нас. Океан пълен с пластмаса и замърсявания или зелена и свежа природа!

 

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.