fbpx
+359 88 897 2666
Тенденции в дизайна за 2024

Тенденции в интериорния дизайн през 2024 година

Picture of Силвия Тянева

Силвия Тянева

Любовта ми към естетиката и домашния уют отключиха в мен ново хоби, а именно събирането на любопитна информация на теми, свързани с интериорен дизайн и практични съвети за дома. Радвам се, че имам възможността да споделям това съдържание с други хора с подобни интереси, а именно читателите на Orhidea Home!

С началото на новата година идват и новите тендеции в света на дизайна. Разбира се, освен на модния подиум, това важи и за интериорния дизайн, на който всички се наслаждаваме у дома. Тази година, трендовете ще обхващат разнообразие от стилове и материали, които да рефлектират света около нас.

Форми и силуети

Очаква се една от най-забележимите тенденции да бъде употребата на внушителни геометрични форми. Например, това е видно в дизайна на мебелите със силно изявени чупки и извивки, които създават усещане за скулптури. Това може да се наблюдава както в мебелите, така и в дребните декорации за дома, а също и в шарките и десените на текстила.

Друга мода ще бъде инкорпорирането на индустриални метали като студена стомана и алуминий, но по по-мек начин. Тези материали се използват в по-органични форми за създаване на контраст с техния традиционно индустриален вид. Те се появяват в акцентиращи елементи като кафе маси, лампи и декорации, и дори в архитектурни елементи, добавяйки елегантен и съвременен вид на пространствата.

Картини 2024

През 2024 ще наблюдаме създаването на изобилие от многофункционални пространства. Тъй като домовете продължават да служат за множество цели (като работа, упражнения и отдих), интериорният дизайн се адаптира за създаване на многофункционални пространства. Мебелите и оформлението, които могат лесно да се адаптират към различни дейности, стават все по-популярни.

многофункционална маса

Материи и текстили

Наблюдава се нарастващ акцент върху използването на устойчиви, екологични материали в интериорния дизайн. Тази тенденция включва рециклирани материали, устойчиви текстили и мебели, които отдават предимство на екологичното въздействие, текстили от стопроцентов памук като поплин и още. Също така, можем да кажем, че този тренд подчертава внасянето на външния свят вътре, с акцент върху растенията, естествената светлина и естествените материали. 

Става дума за създаване на по-органична и спокойна среда в дома, която да ни пренесе далеч от забързаното и модерно ежедневие. Тези тенденции отразяват нарастващ акцент върху устойчивостта, природата и гъвкавостта в интериорния дизайн за 2024 година.

декор с растения

Пространства за всеки член на семейството

Много често, когато прелистваме списания или разглеждаме статии онлайн за красиви интериорни дизайни се питаме, защо тези красиви аранжировки никога не са практични и функционални за едно нормално семейство, а изглеждат като прилежно подреден шоуруум?

През 2024 ще има промяна в тази нагласа и ще се наблегне на пространства, които са подходящи и практични за всеки член на семейството, от малки деца и домашни любимци, до възрастни с различни вкусове и начини на живот.

детски кът

Дизайните на зони, които са безопасни и стимулиращи за децата могат да включват използването на издръжливи, нетоксични материали, ярки цветове и интерактивни елементи като креативни решения за съхранение или зони за игра, интегрирани в жилищното пространство.

Не бива да забравяме и включването на материали и дизайни, подходящи за домашни любимци, като мебели устойчиви на надраскване, лесни за почистване тъкани и специално предназначени пространства за домашни любимци, като вградени станции за хранене, уютни кътове за спане и материи от непромокаем текстил.

котка у дома

Осветление в различен формат

Осветителните тела вече не са само функционални, те стават фокусни точки и арт елементи в дизайна на дома. Уникалните и акцентиращи осветителни тела, включително полилеи и скулптурни настолни лампи, набират популярност заради тяхната способност да изразяват личен стил и да добавят запомняща се нотка към жилищните пространства.

модерно осветление

Съсредоточавайки се върху подчертаването на уникалните характеристики и структури на пространството, архитектурното осветление се превръща в изтъкнат тенденция. То подобрява естетиката и създава пленителна атмосфера както вътре, така и навън.

осветление детска стая

Автор на този материал

Picture of Силвия Тянева

Силвия Тянева

Любовта ми към естетиката и домашния уют отключиха в мен ново хоби, а именно събирането на любопитна информация на теми, свързани с интериорен дизайн и практични съвети за дома. Радвам се, че имам възможността да споделям това съдържание с други хора с подобни интереси, а именно читателите на Orhidea Home!

Избрани от екипа

Поръчайте сега

Подбрали сме за вас и други интересни статии: