fbpx
лятна тераса

Мечтаната лятна тераса на една ръка разстояние

Малка или голяма е вашата тераса, няма никакво значение, важни са само мебелите

Горещ летен ден, а след него прохладна нощ. Вие сте на своята тераса с чаша джин с тоник в ръка или се радвате на семейна вечеря. Представихте ли си го? Ако пък просто желаете да се отървете от височината, която ви създава дискомфорт, или искате да блокирате изгледа към съседната сграда, също ще намерите решение. Въпросът е как изглежда мечтаната лятна тераса. Ще се опитаме да отговорим, давайки ви няколко идеи и предложения.

лятна тераса

Голяма или малка тераса

Вероятно ви се иска да се развихрите и да сътворите чудеса на вашия балкон, но се притеснявате от размера. Предвид разнообразието от мебели и дизайн, не е необходимо да имате съображения. Пазарът предлага всичко необходимо и за двата варианта, като по-голямо значение има вашето желание, възможности и визия за външното пространство на дома ви.

лятна тераса

Добре е да имате предвид, че за правилното аранжиране размерите на пода, стените, парапета и тавана са от значение и не бива да сте неточни. Концентрирайте се и върху това, какво целите да постигнете в края на трансформацията. Ще ви предложим няколко варианта, но бъдете наясно, че има още безброй комбинации, които може да предпочетете. 

лятна тераса

„Изнесена трапезария“

Един от най-често срещаните и избирани видове е „изнесената трапезария“. Тук се акцентира върху масата със столове, на които ще можете да хапвате и да се насладите на вкусна вечеря и чаша вино. Ако предпочитате този тип тераса, то може към масата и столовете да добавите цветя, лампички по парапета или ефирна завеса, която да се спуска от тавана или навеса на терасата ви. Така ще постигнете завършен вид и успешно ще пренесете мястото за хранене навън.

лятна тераса

Важно е да изберете правилните мебели и да се спрете на един основен стил, така че да постигнете изчистен вид на балкона си, а не да го претрупате с мебели. Опциите за външни маси започват от пластмасови, през метални, стъклени и стигат до такива, направени от палети. Същото важи и за столовете, изборът е налице. Тук фактор играе размерът на терасата, с който със сигурност трябва да се съобразите, така че да ви остане достатъчно свободно пространство за преминаване, както и за да се избегне претрупването.

Бар тераса

Ако не желаете да вечеряте на открито и предпочитате повече да изпиете питието си на терасата, тогава това е най-подходящият вариант за вас. Тук размерът на терасата не е от значение, може да постигнете този ефект на по-малка площ и на по-голяма. Необходими са ви бар столове или така наречените „щъркели“, като колкото повече място имате, толкова повече столове можете да поставите. Така ще може да се съберете с приятели и да разпуснете подобаващо в петък вечер например. Разнообразие тук отново не липсва, пластмасови или метални, изборът е изцяло ваш. 

лятна тераса

Що се отнася до самия бар, имате шанса да се развихрите. Пресъздайте летен, морски бар чрез палети или дървени кутии и сандъци. Закачете ги на стената, така че да не заемат излишно място. Освен това се възползвайте и ги превърнете и в шкаф, за да ги оползотворите максимално. Боядисайте ги, за да са цветни, летни и закачливи. Друг вариант е да поставите бар маси, бройката им отново зависи от големината на терасата, или маса с падащ плот, който съвсем успешно ще ви пренесе в бар обстановка. С последния тип си гарантирате и гледка, защото той се поставя на парапета на балкона, така че несъмнено е избор, който си струва да направите и да очаровате приятелите си. Лампичките са чудесен щрих, с който да довършите своя домашен летен бар.

лятна тераса

 

лятна тераса

Тераса за релакс

лятна тераса

Не сте фен на партитата? Имаме предложение и за вас. Терасата за релакс е сред любимите на хората, които ценят спокойствието и времето със себе си. За този тип може да изберете различни варианти от дизайн. Мебели от палети, барбарони, малка масичка за книги, плюшени възглавници, столове тип шезлонг. За пода на терасата бихте могли да заложите на плюшено килимче или изкуствена тревна покривка. Лампичките са добра притурка и тук. Хамакът също е чудесна инвестиция за вашата тераса релакс, към него добавете палми за истинско морско усещане. Ако искате още по-голямо удоволствие и начин да разпуснете, то тогава портативното джакузи е идеално за вас, разбира се, то ще свърши работа, само ако терасата е голяма и има повече място.

лятна тераса

Градина

Макар и да не сте в къща, а в апартамент, това не значи, че не можете да имате градина. За почитателите на растенията този тип тераса е най-подходящ. Размерът отново няма значение. Идеята тук е да обсипете балкона си с цветя, като го превърнете във вашето зелено, цветно, природно място, на което да се любувате, докато пиете кафето си сутрин.

 

лятна тераса

Нужно е да изберете растения, които издържат на външни климатични условия, както и такива, които не си пречат взаимно. Полагайте грижи за тях редовно, за да сте сигурни, че „градината“ ви ще бъде свежа и красива цяло лято. 

лятна тераса

Тераса тип офис

За тези, които са работохолици, или пък просто се налага да работят от вкъщи, сме подготвили интересно предложение. Лятната тераса може да се ползва и за работа. Маса с подходящ стол или малко диванче с възглавници са добра възможност за създаването на импровизирана офис среда. Изчистени цветове по терасата, няколко растения и ефирна тънка завеса ще завършат офис облика на терасата, а вие ще се чувствате спокойни да свършите работните си задачи. Завесата ще ви предпази от пряката слънчева светлина така, че да не натоварвате допълнително зрението си и да не се затруднява работния процес. Друг плюс на офис терасата е, че няма да се натоварвате с изкуствената светлина на лампи и ще имате възможността да се радвате на свеж въздух.

лятна тераса

Ако все още се прокрадва съмнение на кой тип да заложите за вашата лятна тераса, тогава се съобразете с размера. Изберете варианта, който пасва на големината на балкона ви и му се насладете в оставащите летни дни, за да е пълноценно времето у дома. Нека идеята за прането също не ви смущава, защото за всеки един от посочените варианти може да се постави сушилник за тераса, за стена или автоматичен въжен простор. Не забравяйте и за възможността просто да използвате сушилня, така че нищо да не нарушава перфектната визия на летния ви оазис.

Симона Георгиева

Симона Георгиева

Бакалавър по журналистика към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, София. Практикувам професията от 2017. От 2017 до 2019 година бях репортер, водещ и редактор в Дарик радио. Освен това през 2019 година бях част от екипа на спортния сайт dsport.bg. Журналистиката бе моята детска мечта и успях да я постигна. Сега продължавам да се занимавам с нея, но в друга тематична сфера. От скоро съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.