fbpx
декоративна трева

Декоративна трева за вашия дом – Кортадерия, Евкалипт

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Има много хора, които не се справят с отглеждането на живи растения в дома си. Не им се занимава, не им се отдава, или след много неуспешни опити, просто са се отказали.

Не се притеснявайте, ако и вие сте от тези хора. Супер нашумяла и тренди, от последната година насам, е декоративната трева. И не ви говоря за онази, която се поставя на пода на балкона, а за тази, която поставяме във вази, за да краси спалнята или дневната.

Декоративна трева – Кортадерия / Пампаска трева

пампаска трева

Пампаската трева е декоративна трева, която произхожда от Южна Америка и достига размери до 2 м. височина. Кортадерията блести с големи плътни туфи от жилави плоски и тесни листа. Може да се намери в различни цветове – розов, лилав, бял и сребрист, и може да се използва за трайна украса след като се изсуши.

Хубавото е, че може да я отглеждате и в градината, така ще се радвате на величието й още повече. Цъфти от началото до края на лятото. Ако я отглеждате в градина е важно да знаете, че трябва да премахвате изсъхналите и прецъфтели клонки.

Ако решите обаче да използвате пампаската трева за декорация вкъщи, имаме лесен трик за по-добър резултат. Кортадерията макар и декоративна трева, все пак е истинска и цъфти. Когато започва да прецъфтява, се забелязва опадване на цветовете. Това може да се предотврати като я напръскате обилно с лак за коса (пръскайте отгоре надолу за да не се сплеска). Така няма да се налага да чистите около нея всеки ден!

Има няколко варианта за декориране – в малка ваза върху холната маса или по-голяма на пода до дивана. Зависи колко голяма е декоративната трева, с която разполагате и кое място искате да акцентирате.

Евкалипт

евкалипт на душ

Евкалиптът е вечнозелен и ароматен през цялата година. Листата и клоните съдържат етерични масла, които срещат приложение в медицината и парфюмерията.

Но напоследък евкалиптът се използва и под душа. Трябва просто да окачите сноп клонки точно под накрайника на душа (не директно под течащата вода). Ароматът, който се отделя е приятен и спомага релаксирането, а освен това и изглежда като страхотно допълнение към декорацията.

Вярва се, че евкалиптовия душ може да помогне при различни състояния на хрема и мускулни болки. Как точно става – листата на евкалипта съдържат етерични масла, когато се поставят в близост до душ това позволява на маслата да се изпарят, изпълвайки банята с приятен и полезен аромат. Вярва се също, че евкалипта може да облекчи състояния при простуда, кашлица и други проблеми с дихателната система. Също така намалява стреса и мускулното напрежение и подобрява състоянието на кожата.

Клонки натурален памук

клонки памук

Зад тях няма послание или полезни свойства при използване и декорация. Просто наистина стоят красиво във ваза и внасят приятно усещане. Може да декорирате няколко клонки на едно място или да ги комбинирате с нещо друго по избор. Контрастът на растението внася дълбочина в пространството. Клонките натурален памук са едно от тези неща, които всеки иска да има в своя дом.

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.