fbpx
видове щори

Щорите – всички разнообразни видове за всеки дом и офис

При обзавеждане на нов дом се чудим какви щори да поставим, така че да бъдат практични и удобни, както и красиви. Макар и понякога да ни се струва непосилна задача, можем да получим всичко без да се налага да правим компромиси. След като вече разбрахте повече за римските щори, решихме да ви дадем информация и за останалите видове. Както можете да предположите те не са малко. Вътрешни и външни са двата основни вида, а подвидовете са много повече.

Външни щори

Едни от най-предпочитаните и масово използвани са именно външните щори, по-точно ролетните такива. Те се ползват лесно и не изискват особено голяма поддръжка, поставянето им от друга страна не може да бъде без майстор. При този тип цветовата гама е разнообразна, може да ги намерите в бяло, слонова кост или кафяво, като най-често са съобразени с цветовете на дограмата на прозорците. Поставят се с основна цел – предпазването от слънчевата светлина. Определено добър избор, защото успяват изцяло да спрат пряката светлина и да запазят сянката у дома, а по този начин помещението остава и по-хладно.

видове щори

Най-често се слагат на прозорците на апартаменти и жилищни сгради изобщо. Още един плюс, който не е за подценяване, е защитата от влизане с взлом. Ролетните щори  могат да бъдат пластмасови или алуминиеви, като при пластмасовите можем да посочим и един минус. При този вид се наблюдава „износване“ от излагането им на слънце и след определен брой години започват да потъмняват, когато са бели, както и да се чупят. При алуминиевите това не се наблюдава. За да „вдигнем“ щорите си е нужно да го направим ръчно или за по-голямо удобство чрез елекрически мотор. Друга опция, която се предлага у нас, е система, с помощта на която да направим график на вдигането и спускането на щорите през определен диапазон от време. Периодът, за който можем да направим графика, е седмица или месец.

видове щори

Освен ролетни, пазарът предлага и ламелни външни щори. Те са предпочитани за административни и офис сгради. Плюсът при тях е, че отразяват слънчевата топлина и по този начин не я допускат в помещението и се превръщат в перфектна топлоизолационна система. Ламелните щори се състоят от алуминиеви панели, за тях също ще ви е необходим майстор, който да ги постави.

Вътрешни щори

При този втори основен вид разнообразието е голямо и съответно изборът ни става по-труден. Освен римските, на вниманието на клиентите са още венециански (хоризонтални), дървени, щори „ден и нощ“, вертикални, руло, screen effect и японска завеса. Всеки от тях има своите преимущества и носи наслада на окото, стига да бъде съобразен с интериора на стаята, за която го избирате. Моделите са практични и удобни и дали ще се спрете на дървени или на щори „ден и нощ“, например, зависи изцяло от вкуса ви.

Хоризонтални / Венециански щори

Те са едни от вече утвърдилите се модели и са добре познати на потребителите. Най-често са поставяни в офиси и бизнес кабинети. Лесни за ползване и чистене. Материалът им е алуминиев или дървен. Дървените хоризонтални щори са по-представителният и луксозен модел, като могат да се повдигат ръчно, с електромотор или механизъм. Добър избор и за заведения. В цветово отношение са разнообразни. Могат лесно да бъдат монтирани на прозорци, тавани и стени.

видове щори

Щори „Ден и Нощ“

Почитатели сте на дългите летни дни, но и на уютните зимни вечери? Тогава това са вашите щори. Съчетание от практичност, иновативност и красота. Щорите „ден и нощ“ са модел, който привлича вниманието и веднага след излизането му на пазара стана популярен. Изработени от текстил и по-конкретно полиестер. Тук няма механизъм за повдигането им и то става само ръчно посредством синджир. „Ден и нощ“ са добър избор както за офиса, така и за дома. Що се отнася до цветовете – можете да развихрите въображението си, защото могат да бъдат и с фигури. Както и при хоризонталните, могат да се монтират на таван, стени или директно върху дограмата на вашите прозорци.

видове щори

Вертикални щори

Вертикалните щори са добре познати, те отлично заместват пердетата, като могат да изпълняват перфектно функцията им. Дължината им варира и могат да бъдат до пода на стаята, удобни за вкъщи или за офиса. Лентите са от текстил или алуминиеви, а синджирът за ръчното им повдигане най-често е пластмасов. Вертикалните щори могат да бъдат и с електромотор, за по-голямо удобство. В какъв цвят ще бъдат решава потребителят – едноцветни, многоцветни или комбинация от два цвята, въпрос на предпочитание и вкус. В  този случай ще отбележим, че не могат да се поставят на дограмата на прозорците, а само на стени и тавани. Предимство е, че може да определите пропускливостта на светлината, чрез избора на материя на лентите.

видове щори

Руло щори

Отново модел, който може да се постави на стената, дограмата или тавана във вашия дом или офис. Изработен изцяло от текстил с изобилие от цветове. Перфектното решение да се скриете от светлината, за да изпаднете в дълбока следобедна дрямка например или просто да организирате пресконференция, на която да изложите идеите си посредством презентация. Можете да ги ползвате само ръчно.

видове щори

Screen effect щори

Поредният вариант, но с какво точно е по-различен от останалите? Ще отбележим, че в този случай се предпазвате от светлината и проникването на топлина в стаята, но едновременно с това имате и видимост. Ролетни, предназначени за поставяне във всеки тип помещение. В офиса биха били перфектен аксесоар, който не допуска външната светлина да се отрази в екрана на лаптопа или компютъра ви. Създадени от специални материали щорите screen effect, които не съдържат в себе си прах. А какво по-хубаво от това да си спестите едно досадно почистване на щори? 

видове щори

Японска завеса

Типът, който ви позволява да си играете с цветовете до безкрай. Разнообразието е голямо, а ефектът е неизбежен. За това допринасят размерите на японската завеса, те са дълги и широки, като са най-подходящи за френски прозорци. Изработени от текстил, който може да бъде от различни материали и съответно да допуска повече или по-малко слънчевата светлина. Отново без опция за електромотор или друг вид механизъм. Вдигат се с помощта на въже. 

видове щори

Симона Георгиева

Симона Георгиева

Бакалавър по журналистика към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, София. Практикувам професията от 2017. От 2017 до 2019 година бях репортер, водещ и редактор в Дарик радио. Освен това през 2019 година бях част от екипа на спортния сайт dsport.bg. Журналистиката бе моята детска мечта и успях да я постигна. Сега продължавам да се занимавам с нея, но в друга тематична сфера. От скоро съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.