fbpx
42Дизайнерски решения за малка кухня 1

Малка кухня и 42 дизайнерски решения за нея

Всички мечтаем за просторна кухня с високи тавани и тонове естествена светлина, изливаща се през масивни прозорци. В действителност обаче повечето от нас се примиряват с малки пространства за кухня, със странна форма. Но не трябва да е толкова зле! Всъщност, с правилните решения за малко пространство и стилни дизайнерски идеи, наистина няма значение какъв размер е вашето пространство. Продължете да четете за 42 дизайнерски решения за малка кухня и никога повече няма да се чувствате като готвач с клаустрофобия – обещавам, че тези трикове ще ви помогнат да се възползвате максимално от пространството и шкафовете си.

1. Окачете на тавана

42Дизайнерски решения за малка кухня 1

Ако нямате достатъчно място в шкафа, добавете място за съхранение с тръби, закрепени към тавана. Рафтове от медна тръба или месингов прът изглеждат супер шик и са идеални за окачване на чаши или первази за подреждане на съдове.

2. Добавете растителност в своята малка кухня

42Дизайнерски решения за малка кухня 2

Растенията правят всичко по-щастливо – дори и малките кухни. Освен това, ако получавате страхотна светлина, защо да не я използвате? Поставете красиво цвете върху хладилника за повече чар и настроение.

3. Допълнително осветление

42Дизайнерски решения за малка кухня 3

Ще ви трябва цялото осветление, което можете да получите в малка кухня. Може да инсталирате допълнително осветление над плота и зоната на мивката. Те не само буквално ще озарят работното пространство, но и добавят малко лъскав стил.

4. Направете впечатление

42Дизайнерски решения за малка кухня 4

Наистина ли някой ще забележи колко голяма или малка е кухнята ви, когато имате невероятно забележителен полилей? Определено не.

5. Добавете пола

42Дизайнерски решения за малка кухня 5

Няма затворени шкафове под кухненската мивка, но има много грозни неща, които трябва да приберете? Не се тревожете. Можете да скриете предмети като кошчета за боклук и почистващи препарати, като поставите платнена пола на шкафа без вратичка.

6. Направете бар за закуска в малката кухня

42Дизайнерски решения за малка кухня 6

Може да нямате място за кът за закуска, но вероятно можете да направите малко място за бар, особено ако го поставите стратегически. Изберете минималистични бар столове и красив плот, за да привлечете максимално вниманието към центъра на пространството, като по този начин се пренебрегва факта за големината на стаята.

7. А къде без килим

42Дизайнерски решения за малка кухня 7

Когато не можете да направите много с тясното пространство, без да го правите още по-малко, добавете килим. Ще затопли стаята и ще добави цвят и шарка, без да претоварва кухнята ви.

8. Добре дошли на борда

42Дизайнерски решения за малка кухня 8

Колкото по-малки, толкова по-уютни. Прегърнете пространството с кремави цветове и златни тела. В тази малка кубична кухня, вдъхновеният от ретро кораб хардуер и дизайнерски детайли допълват размера на пространството.

9. Използвайте стъклени врати

42Дизайнерски решения за малка кухня 9

Високите вътрешни стъклени врати създават илюзията за много по-голямо пространство, а черната лакирана боя е доказателство за прегръщането на по-тъмни, по-уютни пространства, вместо да ги принуждава да изглеждат големи и ярки с изцяло бял интериор. Макар и модерни в много отношения, отворените рафтове показват антики от пътешествията на обитателя за вечен вид.

10. Минимизирай

42Дизайнерски решения за малка кухня 10

Наистина ли имате нужда от 25 допълнителни купи? Намалете кухненските си пособия до минимум и ще се изненадате колко място всъщност имате. По този начин вашите уникални аксесоари наистина могат да изпъкнат.

11. Придържайте се към класиката

42Дизайнерски решения за малка кухня 11

Ето още една причина да обичате облицовката на метрото. Поставете плочките (subway tiles) хоризонтално, за да покриете всеки последен сантиметър от пространството, от задната повърхност до вентилационния аспиратор, за да помогнете на пространството да се усеща по-широко. И се придържайте към неутрална, монохроматична палитра за класическо докосване.

12. Използвайте отново стари мебели

42Дизайнерски решения за малка кухня 12

Когато ви свърши пространството в шкафа, просто преназначете скрин или гардероб, за да приберете всичките си чинии, чаши и сервизни съдове.

13. Използвайте гланц в своята малка кухня

42Дизайнерски решения за малка кухня 13

Избягайте от матовите повърхности. Вместо тях, заложете на гланцирани такива, които отразяват светлината и прибавят усещане за простор и уют на стаята.

14. Издърпващ се килер

42Дизайнерски решения за малка кухня 14

Ако добавяте рафтове за съхранение, не искате те да изглеждат претрупани. Опитайте с този издърпващ се килер, който използва неудобно кътче до хладилника и крие грозни сухи стоки зад супер полезна черна дъска, на която можете да изписвате покупките за деня и идеи за вкусни ястия.

15. Боядисайте и тавана

42Дизайнерски решения за малка кухня 15

Когато използвате боя с висок гланц за отразяващ, огледален ефект, не забравяйте да включите и вашите тавани. По този начин ще издължите пространството и то ще изглежда по-високо.

16. Огледала по стените

42Дизайнерски решения за малка кухня 16

Облицовайте стените, кухненския остров или долните шкафове с огледала, за да направите малката кухня по-голяма. Да, този дизайн не е за всички, но огледалата подчертават завладяващите гледки. И при такава гледка на кой му пука какъв размер е кухнята?

17. Съхранение на вино в малка кухня

42Дизайнерски решения за малка кухня 17

Ако в допълнение на вечерята обичате да включите и чаша вино, помислете къде може да вмъкнете рафтове за бутилки, така че да не се лишите от това удоволствие. Добра идея е да го направите в свободната страна на шкафа отстрани. Така ще спестите място, но в същото време ще имате лесен достъп до любимата напитка.

18. Подвижен бар

42Дизайнерски решения за малка кухня 18

За да спечелите пространство на плота, добавете подвижен бар към вратата на вашата кухня. Когато трябва да влезете и да излезете, можете лесно да го изместите от пътя.

19. Използвайте пространството над шкафовете

42Дизайнерски решения за малка кухня 19

Ако имате място между шкафовете и тавана, имате място за съхранение. Добавете плетени кошници или рафтове и шкафчета с височина до тавана – това е идеалното място за съхраняване на по-рядко използвани инструменти или готварски книги.

20. Без дръжки

42Дизайнерски решения за малка кухня 20

Пропуснете обемистите дръжки на вашите шкафове и чекмеджета. Това ще помогне на вашето пространство да изглежда по-рационализирано и елегантно. Ако направите мястото монохромно, ще се почувствате като в кутия за бижута, а това е хубаво.

21. Изберете светли нюанси

42Дизайнерски решения за малка кухня 21

Знаете какво се казва: по-бяло = по-ярко. Заложете на всичко в бяло, след което добавете цвят в посудата и приборите за хранене. Може също така да изберете и цветен лампион за още повече настроение.

22. Прелейте с цвят

42Дизайнерски решения за малка кухня 22

Създаването на визуален поток между споделени малки пространства ще направи голяма разлика. Бледозеления цвят на боята съчетава малката кухня и трапезарията на това „джунгало“, особено когато е съчетано с гръб от марокански глинени плочки и бар столове с омбре ефект.

23. Още вино

42Дизайнерски решения за малка кухня 23

Ако имате малка кухня, но обичате да колекционирате вино, може да си струва да инвестирате в мини хладилник за вино. Въпреки че няма да побере толкова бутилки, колкото изба или голям хладилник за вино, все пак ще охлади някои от любимите ви. Освен това ще бъде идеалният мащаб за по-малка кухня.

24. Отворете прозорците

42Дизайнерски решения за малка кухня 24 1

Разбира се, кухнята може да е малка, но прозорците със сигурност не са. Ако сте в подобно затруднение, отворете прозорците, за да накарате въздуха да тече, и поддържайте нещата прохладни, за да се чувствате по-малко клаустрофобични. Ярките акценти в кухнята също са чудесно допълнение.

25. Намерете място за още шкафове

42Дизайнерски решения за малка кухня 25

За да създадете допълнително място за съхранение, опитайте да добавите малки кубчета, за да запълните пространството над прозорец или абсорбатор. Просто се уверете, че имате стълба под ръка.

26. Развихрете се с тапети

42Дизайнерски решения за малка кухня 26

Може да нямате много плот и подово пространство, с което да играете, така че направете изявление на стените си. Ако не искате тапетът ви да се чувства твърде силен, използвайте го като акцент, вместо да покривате цяла стена.

27. Рафтове вместо шкафове

42Дизайнерски решения за малка кухня 27

Ако заложите на белия цвят, ще озарите малкото пространството, но това не означава, че трябва да се откажете от дървото завинаги. Регенерираните дървени стелажи добавят контраст и необходимо място за съхранение. В тази кухня най-красивите предмети са изложени на откритите рафтове от стена до стена, така че по-малко привлекателните неща от първа необходимост могат да бъдат прибрани в шкафовете.

28. Направи си сам

42Дизайнерски решения за малка кухня 28

Ако нямате място в кухнята си, не се стресирайте. Създайте свой собствен кът за съхранение на близката стена в къщата си, като поставите рафтове и няколко табуретки отдолу. Ще имате къде да поставите чантата, обувките и шапките си, когато се приберете, както и място за всички онези подарени поставки за торти, които сте натрупали. Това е нещо, нали?

29. 2 пространства в 1

42Дизайнерски решения за малка кухня 29

Свържете кухня и трапезария със сладък проход. Той не само отваря и двете стаи, но и плотът добавя място за закуска, ако нямате такова кътче в кухнята.

30. Добавете акцент

42Дизайнерски решения за малка кухня 30

Ако сте смели, покриването на цяла малка кухня в един ярък цвят ще звучи вълнуващо, но ако не сте сигурни към кой цвят искате да се ангажирате, смятате, че предпочитате неутрални нюанси, или сте просто наемател, който не иска да рискува да загуби гаранционния си депозит, просто боядисайте акцентна стена.

31. Бъдете смели

42Дизайнерски решения за малка кухня 31

След като решите с какъв цвят ще процедирате, не забравяйте за покритието. Покритието с висок гланц може да помогне на малкото пространство да се почувства по-голямо.

32. Направете впечатление

42Дизайнерски решения за малка кухня 32

Когато кухнята е малка, всеки сантиметър трябва да бъде едновременно функционален и да предава правилния стил. В тази кухня всичко е свързано с уникален шарен гръб и смел цвят на боята.

33. Бар столове без облегалки

42Дизайнерски решения за малка кухня 33 1

Бар столовете без гръб могат да се плъзгат под плота, за да спестят място. Изберете цвят, който ще се слее с вашия остров, обединявайки стаята. Индустриалните бар столове в тази отворена кухня се сливат перфектно.

34. Окачете тиганите и тенджерите

42Дизайнерски решения за малка кухня 34

Обемните тигани могат да заемат ценно място, така че монтирайте индустриална поставка за тенджери над кухненския остров или на празна стена. Това е функционално и стилно решение.

35. Сгъваеми врати

42Дизайнерски решения за малка кухня 35

Поставете сгъваеми врати, за да затворите трапезарията от кухнята. Ако мястото е ограничено, ще се възползвате от допълнителната стая, когато гостите дойдат.

36. Преминете от тъмната страна

42Дизайнерски решения за малка кухня 1

Прегърнете малкото пространство, като изберете черни шкафове. Противно на общоприетото схващане, тъмните цветове на боята всъщност могат да направят малкото пространство по-голямо от чисто бялата боя.

37. Планирайте добре разположението в своята малка кухня

42Дизайнерски решения за малка кухня 36

Не се притеснявайте да поставите печката самостоятелно на малка стена. Не винаги вграждането е решението. Помислете как за вас ще бъде най-удобно за използване. Също така, разчупеният дизайн ще отвлече вниманието от размера на помещението.

38. Рафт над печката

42Дизайнерски решения за малка кухня 37

За да разширите малка кухня, добавете допълнителни рафтове на места, където ще бъдат най-функционални, като над печката. По този начин няма да се налага да харчите много пари или да заемате ценно подово пространство.

39. Не закривайте прозорците

42Дизайнерски решения за малка кухня 38 1

Добавете колкото можете повече прозорци, за да накарате малкото пространство да се чувства по-малко клаустрофобично. Гланцовото покритие на шкафовете също помага – връща светлината обратно в стаята.

40. Гараж за уреди

42Дизайнерски решения за малка кухня 39

За да запазите плотовете чисти, приберете тостера и кафемашината в елегантен „гараж за уреди“. Кухненския робот може да изскочи от собствения си определен шкаф, ако инсталирате рафт с пружина.

41.Организирайте шкафовете

42Дизайнерски решения за малка кухня 40

Не само външния облик е важен. За да имате повече пространство, организирайте добре шкафовете вътре. Инвестирайте в поставка за капаци и рафтчера за поставяне на чинии и купи на две нива. По този начин ще съберете всичко налично.

42. Рафт за съдове

42Дизайнерски решения за малка кухня 41

Ако имате съдомиялна, но все пак се налага да измивате някои неща на ръка, поставете сушилника за съдове в шкаф над мивката без плътно дъно. По този начин няма да се притеснявате от водата, която пада от тях, защото тя ще отива на правилното място.

Деница Кулева

Деница Кулева

Млада, креативна личност, която иска да се докосне до всеки аспект от маркетинга. Имам завършена бакалавърска степен именно с тази специалност. Досега в професионален аспект съм се занимавала с имейл маркетинг, статистика и обработване на база данни, а следващата ми цел са социалните мрежи и копирайтинга. Точно заради това се радвам, че съм част от редакторския екип на ОрхИДЕЯ.

Избрани от екипа

Подбрали сме за вас и други интересни статии:

Ще сме щастливи да харесате нашата Facebook страница, където ще имате възможност да виждате всички нови статии от ОрхИДЕЯ.

ОрхИДЕЯ комбинира стилно и естетично с функционално и практично, за да ви предоставя любопитно и полезно съдържание за вашия ДОМ.